Monday, February 29, 2016

Book Review - Velvet by Ikmal Ahmad (Buku Fixi)


Tajuk dia catchy dan menarik. Cover cantik since aku suka warna merah dan aku suka kek red velvet. Itu point yang baik. Boss aku pernah kata, pembaca akan tengok tajuk + cover dulu, baru dia baca sinopsis. So kalau cover buku kau macam hidup segan mati tak mahu, kau nak expect apa?

Moving on.

Aku suka idea cerita ni - dendam. Tapi bila aku baca dan baca dan baca, eh macam cerita perfume lah. Cuma wangian dalam cerita perfume tu, kau tukar jadi red velvet. Faham? Siapa yang dah tonton cerita Perfume (2006), mesti dah dapat agak macam mana perjalanan novel Velvet ni.




Personally, jalan cerita ni ringan dan mesra pembaca. Tak ada pusing sana sini; straight to the point dan dia bagi apa pembaca nak baca. Well, sesetengah penulis buku akan pusing sana sini dengan philosophy dia yang luas then barulah start dialog 'Hai'.

Cuma, 

Haa kadang-kadang macam tak logik sangat pun ada. How come seseorang boleh uruskan mayat just like that? Plus, mayat tu dah diawet, dah digomol dengan simen, dah ditanam dalam bahan kimia, then dialognya cuma;

"Pasal mayat-mayat tu, ayah akan uruskan. Jangan risau"

Tapi, aku suka cara penulis cover balik aku punya persoalan. Cun!

Nak tahu? Kena baca. 

One more thing, kau takkan suka apa yang kau bakal baca dekat muka surat terakhir. Cilaka betul.


4.5/5. 
0.5 hilang sebab muka surat last tu. Cis!

Saturday, February 13, 2016

Book Review - Laknat by Fahmi Mustaffa (Buku Fixi)


Sinopsis menjanjikan sebuah cerita yang out of the box. Tapi, bila baca, memang tak dinafikan out of the box, malah terlebih out sehinggakan jatuh ke paras syok sendiri.

Personally, Laknat adalah karya yang lain dari yang lain sebab konsepnya yang mempersoalkan kewujudan Tuhan bila mana watak utama (Amar) diliwat abangnya sendiri dan tak pernah mendapat keadilan dan pertolongan dari Tuhan. 

Character-twist yang pada aku juga lain dari yang lain bila abangnya (Ikhwan) seorang graduan Al-Azhar dan yang menjaga solat tidak menghormati hari lain melainkan hari Jumaat yang katanya akan berlakunya hari kiamat. Jadi, hari-hari lain selain hari Jumaat 'membenarkan' dirinya untuk tidak patuh pada perintah Tuhan (meliwat adiknya)




Secara keseluruhan, cerita ini agak berat bila mempersoalkan kewujudan Tuhan dan dikaitkan lagi dengan teori dan ilmu sains. Memang betul-betul kena matang bila membaca. 

Kurang berkenan bila semua watak yang berilmu dan beragama dalam cerita ni akhirnya kalah dengan bisikan syaitan untuk buat dosa. Tak ada watak yang menang dalam cerita ini.

3/5


Friday, February 5, 2016

ALDO; Elegan, Selesa dan Berbaloi






Berasal dari Kanada, mesti penggemar kasut berjenama popular ini tak sedar yang ALDO sekarang dah beroperasi hampir separuh abad kan? Ya, ALDO kini dah beroperasi hampir 50 tahun! Tapi, tak semestinya rekaan dari ALDO ini semua juga separuh abad okay?

Wanita berkerjaya yang gemarkan gaya elegan, sofistikated dan pemakaian selesa, tak perlu susah-susah nak pilih jenama apa untuk beli dan pakai dekat pejabat. ALDO adalah pilihan yang tepat! Bila dah pakai kasut ALDO ke pejabat, tak lain tak bukan mesti rakan pejabat yang lain terjengah-jengah kasut tinggi atau wedges apa yang berkilau, cantik, ranggi dan seksi bila dipakai. Kakak-kakak yang pakai pun tak payah segan silu cakap tiada yang kedua selain kasut ALDO. Ha macam tu cerita dia.
                                       

Bila dah ada kasut yang bergaya, tak lengkap kalau tak ada beg yang cantik dan berkualiti kan? Para wanita juga boleh miliki koleksi tote bags, clutches, purses, shoulder bags dan banyak lagi keluaran ALDO. Bila berjalan pergi lunch, tak lain tak bukan mesti banyak mata-mata yang memerhati, tertanya-tanya mana boleh dapatkan beg dan kasut yang cantik tu kan?

Semuanya boleh dimiliki dengan harga yang berbaloi! 
                                       

Bukan sekadar wanita, lelaki pun tak terkecuali!

ALDO turut ada koleksi kasut lelaki khas untuk abang-abang yang pentingkan gaya dan penampilan. Bila berjalan tu, secara tak langsung boleh tambah keyakinan diri lebih-lebih lagi kalau keluar pergi jumpa klien atau ada meeting dekat luar. Koleksi seperti dress shoes, boat shoes, sneakers dan banyak lagi pilihan para lelaki untuk digayakan ke pejabat dan ke mana saja tempat yang sesuai. Bukan ke bergaya dan berbaloi?
                                       

Confirm tak menyesal!

Jadi, tunggu apa lagi? Klik ALDO MALAYSIA sekarang untuk shopping!



Thursday, February 4, 2016

..hatiku tertinggal di Lejen Press [pt. 2]


So, aku dah tamat Latihan Industri selama 5 bulan.

Seperti yang digembar gemburkan dalam [Pt. 1], aku akan bercerita mengenai pengalaman aku buat latihan industri dekat Lejen Press. Pengalaman yang berharga dan bernilai dan sedih. Nasib baik boss belanja makan masa farewell. 

Baiklah!

Basically, kos aku dekat UPM adalah kos yang berkaitan dengan penulis berita, editing, advertising, penulisan korporat dan apa haram jadah semua lah. Tapi, bila aku interview untuk buat intern dekat Lejen Press, the first thing yang interviewer tu beritahu adalah;


"..di Lejen, awak akan belajar buat semua benda.."


It's a good thing lah kan? Yelah, takkan nak mereput buat satu kerja je? Sampai ke tua nanti satu benda tu saja yang kau tahu buat. So, it is indeed a good thing. 

Tak naklah tulis panjang-panjang, jadi aku akan senaraikan apa yang aku buat dekat Lejen untuk tatapan pembaca yang google suasana kerja dekat Lejen. Okay sistur?

  1. I Am Lejen Shop (IALS)
  2. Pejabat I Am Lejen Shop
  3. Jelajah LejenFixi

Okay tiga benda basic tu.

Dekat IALS, aku belajar macam mana nak handle customer, nak jaga kaunter, jaga duit, kira stok buku, bukak tutup kedai, etika bekerja, mop kedai dan lain-lain. Yang paling best, aku boleh baca buku apa yang aku nak. 

Dekat pejabat, aku akan nilai manuskrip, proofread dan lain lain yang berkaitan dengan editorial board. Yang paling best jugak, aku terlibat dalam brainstorming tajuk buku sebelum publish. Kadang sakit otak jugak bila dapat manuskrip yang bagaikan dia saja hidup di atas muka bumi ni atau dalam kata lain tak berpijak di bumi yang nyata. Syok sendiri. Yang manuskrip lucah tu, lucah jelah 24 jam. LOL

Jelajah paling seronok! Jelajah paling best dan paling jauh aku dan partner pernah pergi adalah di Terengganu dan Perak. Pergi berdua je hoi! Travel! Dan semua perbelanjaan boleh di-claim dari boss. Hehe.

Pokoknya, kalo kamu kerja di Lejen ito, bagus banget deh.

Seronok, staf gila, friendly dan boleh baca buku. Well, aku suka membaca so itu salah satu sebab aku pilih Lejen untuk buat intern.

Next, photos! 


Di Blackbox Publika sempena persembahan teater


Di Perak. Kiki


Fellow intern-mates


Di Perak, sesudah selesai Jelajah


Di Terengganu, sesudah selesai Jelajah


Di Blackbox Publika


Famili Lejen.



p/s Terima kasih Boss Aisa, Kak Vee, Deus, Bamie, Ijat, Asyeka, Sapit, AJ, Fara dan Ain. And to all yang tak berkesempatan untuk join farewell ini. Sobs!