Tuesday, February 17, 2015

CERTOT Fixi - Romantis


kali kedua hantar ke pertandingan cerita kontot (CERTOT) anjuran Buku Fixi, still tak ada rezeki. setiap buku baru yang keluar, akan ada pertandingan CERTOT gunakan tajuk yang sama. anyways, a guy must do what he likes to do kan? so, here it goes.


“Kau takkan boleh buat apa yang aku nak. Apa yang mustahil, kau takkan boleh buat!”

“Demi engkau, apa yang mustahil semuanya boleh jadi tak mustahil!”

“Buktikan.”

Seraya itu, langkahnya laju pergi meninggalkan aku yang masih terpinga-pinga. Betapa sakitnya melepaskan orang tersayang dengan ‘cabaran’ yang betul-betul menduga.


***********

“Kau sihat?”

“Alhamdulillah. Kau?”

Anggukan lembut membuatkan aku tersenyum. Hati aku tak pernah berubah. Begitulah juga hatinya yang aku harap masih mempunyai ruang untuk diisi oleh lelaki yang setia menunggu dan membuatkan apa yang mustahil, jadi tidak mustahil.

Kotak kecil berbentuk hati aku tolak perlahan. Riak mukanya berubah.

“Apa ni?”

“Possibility. Untuk aku dapatkan hati kau.”

“Possibility?”

Kotak itu dibuka. Matanya membulat.

***********

“Aku nak kau ambil sehelai kertas, tak kira apa pun saiznya. Lipat kertas itu separuh, dan ulang sebanyak lapan kali. Lapan saja, tak lebih.”

“Apa yang kau mengarut ni?”

“Impossibility. Untuk kau dapatkan hati aku.”

“Impossibility?”

***********

“Kau bukalah lipatan itu satu demi satu. Cukup lapan, aku nak kau jadi milik aku. Aku dah buktikan.”




5 comments:

Anasyg said...

GOSH ANEP! GENIUS! Anas kena baca dua tiga kali utk fahamkan.
A) apa dalam kotak?
B) Oh, refer first

"Apa yang mustahil semuanya boleh jadi tak mustahil"

Then dia suruh lipat lapan kali

I'VE TRIED!!! LOL, you just cant, so its a proof enuff of all things impossible is impossible.

Ke anas slh tafsir CERTOT ni?

Anyhoo, rite after my fail attempt at 8th fold, I literally died for the message of CERTOT ni tetiba CRYSTAL CLEAR la anep.

Ur a good one! Keep it up,
boo FIXI kalau x amik u jadi writer tetap, erk, haha. Good luck

Komen anas dh boleh jadi ur entry? hehe

Syuhada Rozale said...

i also do the same things like u tapi tak hantar dekat fixi.. huhu

aneff.marhfiz said...

Anas - memang at first nak buatkan fixi baca dan try sendiri lipat kertas tu untuk faham cerita ni. but then, tak berjaya jugak nak wat cemana. hehe


syuhada - kenapa tak hantar? mana tahu boleh menang ke kan.

Jenny Pa-un said...

Aneff you can do it. possibility haha i like that word... :)

Anasyg said...

xpe, nanti boleh try lagi k :)