Tuesday, February 17, 2015

CERTOT Fixi - Romantis


kali kedua hantar ke pertandingan cerita kontot (CERTOT) anjuran Buku Fixi, still tak ada rezeki. setiap buku baru yang keluar, akan ada pertandingan CERTOT gunakan tajuk yang sama. anyways, a guy must do what he likes to do kan? so, here it goes.


“Kau takkan boleh buat apa yang aku nak. Apa yang mustahil, kau takkan boleh buat!”

“Demi engkau, apa yang mustahil semuanya boleh jadi tak mustahil!”

“Buktikan.”

Seraya itu, langkahnya laju pergi meninggalkan aku yang masih terpinga-pinga. Betapa sakitnya melepaskan orang tersayang dengan ‘cabaran’ yang betul-betul menduga.


***********

“Kau sihat?”

“Alhamdulillah. Kau?”

Anggukan lembut membuatkan aku tersenyum. Hati aku tak pernah berubah. Begitulah juga hatinya yang aku harap masih mempunyai ruang untuk diisi oleh lelaki yang setia menunggu dan membuatkan apa yang mustahil, jadi tidak mustahil.

Kotak kecil berbentuk hati aku tolak perlahan. Riak mukanya berubah.

“Apa ni?”

“Possibility. Untuk aku dapatkan hati kau.”

“Possibility?”

Kotak itu dibuka. Matanya membulat.

***********

“Aku nak kau ambil sehelai kertas, tak kira apa pun saiznya. Lipat kertas itu separuh, dan ulang sebanyak lapan kali. Lapan saja, tak lebih.”

“Apa yang kau mengarut ni?”

“Impossibility. Untuk kau dapatkan hati aku.”

“Impossibility?”

***********

“Kau bukalah lipatan itu satu demi satu. Cukup lapan, aku nak kau jadi milik aku. Aku dah buktikan.”




6 comments:

Anasyg said...

GOSH ANEP! GENIUS! Anas kena baca dua tiga kali utk fahamkan.
A) apa dalam kotak?
B) Oh, refer first

"Apa yang mustahil semuanya boleh jadi tak mustahil"

Then dia suruh lipat lapan kali

I'VE TRIED!!! LOL, you just cant, so its a proof enuff of all things impossible is impossible.

Ke anas slh tafsir CERTOT ni?

Anyhoo, rite after my fail attempt at 8th fold, I literally died for the message of CERTOT ni tetiba CRYSTAL CLEAR la anep.

Ur a good one! Keep it up,
boo FIXI kalau x amik u jadi writer tetap, erk, haha. Good luck

Komen anas dh boleh jadi ur entry? hehe

Syuhada Rozale said...

i also do the same things like u tapi tak hantar dekat fixi.. huhu

aneff.marhfiz said...

Anas - memang at first nak buatkan fixi baca dan try sendiri lipat kertas tu untuk faham cerita ni. but then, tak berjaya jugak nak wat cemana. hehe


syuhada - kenapa tak hantar? mana tahu boleh menang ke kan.

Jenny Pa-un said...

Aneff you can do it. possibility haha i like that word... :)

Anasyg said...

xpe, nanti boleh try lagi k :)

Anonymous said...

Salam Aneff, huhu, sy tgh nak cari review utk buku fixi-Romantis nukilan Nuril Basri dan akhirnya terjumpalah blog Aneff.

sy dh baca Aneff punya penulisan diatas:) dan sy rse, sy mungkin tahu kenapa penulisan Aneff kali ini tak diterima oleh pihak Fixi lAGI (BELUM LAGI). In shaa Allah akn diterima. Usaha, doa dan tawakkal.

Ini pula pendapat sy. hehe. sy peminat dan pembaca tegar fixi, dn sy rse Aneff pon sme, right? Bila sy baca buku fixi, penulis-penulis fixi begitu tekankan ciri-ciri fizikal yang boleh dinampak dlm buku itu. Contohnya, penulis Shaz Johar akan describe mcm mne watak perempuan tu berpakaian dalam keadaan yg sungguh menarik perhatian, mcm mne seorg lelaki itu tersenyum dan boleh mencairkan hati wanita dan mendebarkan para wanita yang memandangnya, mcm mne tawarnya rasa air sirap yang dibuat. Semua perkara fizikal itu akan diterangkan secara teliti dan penuh dengan detail supaya pembaca boleh membayangkan benda atau situasi itu. supaya pembaca boleh sama-sama tersenyum sama seperti penulis tersenyum ketika penulis menulis ceritanya.

dan sy rse, dlm penulisan Aneff, Aneff kurang benda yg mcm sy terangkan td. mungkin Aneff boleh tingkatkan dalam perkara itu? :)

ataupon Aneff, cuba Aneff interview kwn2 Aneff yg suka bce buku fixi, tnye diorg, npe diorg boleh suka sgt baca buku fixi ni...haaaaa. Mungkin boleh membantu :)


okay Aneff. selamat mencuba dan maju jaya :) in shaa Allah, amin.