Monday, February 9, 2015

filem-filem (hollywood) awesome versi Aneff



sebagai seorang peminat tegar filem yang bagus, jalan cerita menarik, pelakon best, bluray dan unrated, aku rasa terpanggil untuk buat satu senarai filem (generally) yang aku rasa sangat awesome dan recommended. at least bolehlah update blog. 

harus diingatkan, senarai ini hanyalah senarai pada pemerhatian seorang Aneff selama beliau hidup selama 23 tahun dan lebih lebih sikit. kalau tak suka, boleh berambus. tapi diingatkan sekali lagi, pemerhatian seorang Aneff terhadap filem tiada tolok bandingnya adalah berasas dan logik. kalau ada filem yang lagi awesome yang aku belum tengok dan akan tengok, of course akan ditambah ke dalam list favourite films aku. 


#1 BOYHOOD (2014)


Bayangkan, dari umur 5 tahun sampai 18 tahun gunakan pelakon yang sama, dan dimuatkan dalam 2 jam 45 minit punya filem. awesome shit kan? kalau boleh bet, aku akan bet yang movie ni akan menang Oscar.


#2 FRONT OF THE CLASS (2008)


 Filem paling aku suka. Sedih. Aku menangis. Inspired by true event. Good luck cari online (kalau ada)


#3 GONE GIRL (2014)


Aku benci filem yang buat aku tertipu. Cerita ni aku tertipu separuh nak dekat habis. Itu tandanya cerita ni awesome. 


#4 THE TALENTED MR RIPLEY (1999)


Matt Damon awesome. Aku tengok cerita ni pun aku cuak bila hampir hampir nak kantoi. Hensem, tapi psiko. Moralnya, jangan mudah tertipu dengan muka innocent.


#5 MIRACLE IN CELL NO 7


Menangis teresak-esak. Tak tipu. Filem ni fenomena. Tak ada mamat hensem, tak ada minah lawa plastic surgery. It/s all about a dad and his daughter.


#6 THE KILLING FLOOR (2007)


Filem yang aku suka dulu-dulu sebab ending dia WTF. kalau dapat predict awal-awal, maka awak awesome. atau aku yang bongok?


#7 THE LAST HOUSE ON THE LEFT (2009, remake from 1972)


THIS FILM IS AWESOME. aku suka ending dia dan jalan cerita dia dan courage watak dalam cerita ni. semuanya macam connected dan sangat logik. ending sangat puas hati!


#8 OLDBOY (2013, remake from 2003 Korean film)


When it is a re-make, maknanya awak kena tengok cerita tu. satu je aku nak cakap. mindfuck. 


#9 THE EAST (2013)


hai pemikir liberal dan extrovert! cerita ni khas untuk awak. wait, what?


#10 TITANIC (1997)


sila menyelam sampai dasar laut, dan mereput sama dengan Jack kalau kau belum tengok cerita ni.

Okay done!

Filem yang aku senaraikan tidak termasuk filem fiksyen/animasi atau apa-apa yang tak berpijak di bumi yang nyata atau yang boleh diterima minda kelas pertama. Leuls. Kalau aku senaraikan jugak, akan jadi tak adil. whatever it is, aku suka semua filem yang aku senaraikan sebab simply jalan cerita yang lain dari yang lain, dan menyentuh perasaan, dan awesome, dan gila, dan unexpected, dan OMG sangat puas hati dengan ending, dan WTF dan lain lain lagi. 

senang cerita, kalau nak tahu, tontonlah. jangan risau, semua dah ada dekat torrent rasanya. muah ciked.

p/s - tak sabar nak tunggu GoT season 5!
pp/s - aku nak tambah lagi satu filem - p/s i love you. awesome!
ppp/s - macam banyak kali aku sebut awesome dalam post ni.


5 comments:

Jenny Pa-un said...

miracle in cell no. 7... memang the best... sekotak tisu habis..hahaha

aneff.marhfiz said...

the rest are great as well! pergilah tengok especially Front of The Class (:

Anasyg said...

Ada 2 movie je dlm list ni yg sy dh tgok. The Last House On The Left dgn Titanic, yg lain mcm Miracle in cell no 7, Gone Girl, BoyHood pernah tgok trailer, tapi tak berkesempatan nak tengok. yg laen mmg tak pernah dgr huhu. thanks sharing, nnt nak cari.

aneff.marhfiz said...

anas : citarasa mungkin lain lain, but they are all good movies i promise! :D

achik ezam said...

Kenapa tak ada cerita manisnya cinta di Cappadocia! !!!!!! anepp unfair! !!