Wednesday, April 9, 2014

Pengalaman


Salam Cuti Mid Sem!

pengalaman = experience = life value :)

So, hari ini aku nak wrap things up all of my experiences sepanjang aku berada di UPM (so far). sangat banyak pengalaman sampaikan aku sendiri terkejut yang aku boleh commit dengan something yang macam tu and dapat gain pengalaman yang aku rasa sangat-sangat berharga dan rare :)

To start with, aku nak cakap yang pengalaman mengajar kau untuk teruskan hidup. Bila kita keluar, kita tengok sekeliling, kita belajar dengan orang sekeliling, tengok cara hidup orang, tengok susah senang orang, macam-macam kita boleh belajar. I'm not saying that i've experienced enough to tell a story which can move someone into a better person, tapi so far, aku diberi peluang untuk merasai pengalaman yang bagi aku, tak tahu bila lagi aku boleh rasa.

i volunteered for charity for homeless. ikut suka kau kalau nak kata yang aku ni riak or whatsoever, tapi aku tetap nak share pangalaman aku as a human helping another human. and it was fun! :'D bukanlah aku yang hulur duit or support duit bagi pada setiap mereka. as i said, aku cuma volunteer - jaga kaunter dan bagi mereka nasi, roti, air, so on and so forth. aku suka walaupun penat dan sedikit takut, tapi aku suka :) aku suka mcm mana mereka rasa gembira bila mereka tahu dan sedar ada orang yang masih ambil berat pasal mereka yang tak ada apa/siapa dalam dunia. 

it reminds me when i was staying at shah alam, aku berjaga pukul 3, 4 pagi, merayau sekitar BB, looking at those homeless people w/o helping or even talk about them. i never realised how they need people like us to help them in any ways. and the other day, after few years, aku diberi peluang, aku join aktiviti sukarelawan kolej dan i managed to help them, to give them foods, drinks, clothes and anything we could. again, it was fun and somehow touched me :'D

secondly, juga aktiviti sukarelawan - banjir di kuantan. aku terkejut tengok kuantan banjir :O kawasan perumahan, madrasah, sekolah, semua teruk. and kami ditunjukkan dengan paras air yang naik. very high and i can't even imagine if i were there, what would i do and how would i react. thank god aku diberi kesempatan utk sama-sama tolong, kemas, and beri mereka apa yang sepatutnya. mula-mula kami kemas madrasah. buku, Quran, baju semua habis kena lumpur and asrama mereka juga habis berlumpur. it was tiring but i felt happy because i helped them, ringankan beban mereka. ada pepatah, sekarang mereka susah, kita tolong. mana tahu esok lusa kita susah, mereka pula tolong. InsyaAllah :)

the very recent aktiviti aku join adalah melawat rumah orang-orang tua. it wasnt exactly rumah orang tua sebab ada je muda, and even baby pun ada. penat dan bengang sebab sesat terus hilang bila tengok mereka yang duduk atas kerusi roda, duduk atas sofa, waiting for us to cook them lunch. some of them tak boleh bangun, tak boleh cakap, tak boleh dengar, so kami yang datang sana suap diorang, tell them stories while they tell us their stories. sangat-sangat seronok. 

and i found this one kid, nama dia Faris. sangat manja! dia tak belajar lagi mcm mana nak bercakap dan membaca. the only words yang dia tahu adalah abang, adik, atuk, nenek, makan dan tidur. i guess. sbb perkataan tu dia sebut dan dengar hari-hari. i missed Faris already when i leave the house. aku berniat nak ziarah semula rumah tu bila aku diberi kesempatan satu hari nanti, InsyaAllah. so much things i learned. belajar menerima orang lain yang juga makhluk Allah. jangan pernah rasa beban untuk tolong orang yang memerlukan. jangan menyusahkan orang, dan yang paling penting, hargai dan berbakti pada orang tua kita selagi mereka masih ada :)

this is kind of the new me which i recently discovered. aku harap ia berkekalan.

type off! agak panjang ya entri kali ni! hehehe! :D

saya dan Faris! :)