Sunday, December 22, 2013

Book Review - Gantung by Nadia Khan (Buku Fixi)


Gantung.
Secara kesimpulannya, aku define Gantung dalam buku ni as hubungan yang tergantung between kawan yang masih hidup dan yang dah mati (which at the end of the book clearly states yang cerita ni tak tergantung).

aku rate 4/5.

satu mata hilang sebab aku tak nampak kaitan antara hantu basuh kain dan hantu kipas dengan the whole story. yang lain, PERFECTO!



aku sangat adore dengan gaya pemikiran Nadia Khan which eventually lead to this kind of story. imagination tinggi and dialog yang berisi between the characters. i bet she's a kind of smart girl masa dekat sekolah dulu.

kadang-kadang tu confuse dengan nama watak sebab banyak sangat (aku rasa mostly) ada dua nama yang berbeza. Contoh: Gibran jadi Gibbs. Jailani jadi Troll. and bila ada part yang sebut nama Jailani, and i was like, siapa pulak Jailani ni? obviously, kena fokus pada pembacaan and setiap character yang ada.

aku habis pembacaan lebih kurang 5 jam sebab setiap babak buat kau rasa nak tau apa jadi next, apa jadi next. Gantung is undoubtedly fun to read! buat kau berfikir dengan manipulasi setiap chapter. sekejap kat sini, sekejap kat sana. yang ni tahun bila, yang tu tahun bila. kena fikir sendiri all the way to the ending. ala-ala Shutter Island gitu.

last but not least, aku suka watak Ray! cool gilaaaaaaaaaaa! GO SMKCGT!
kesimpulannya, boleh baca kat para pertama tadi. peace.



12 comments:

Anonymous said...

jual lah ;(

aneff.marhfiz said...
This comment has been removed by the author.
aneff.marhfiz said...
This comment has been removed by the author.
aneff.marhfiz said...

@Anonymous mengapa nak suruh dijual? kenapa tak beli kat luar je? hehe

Nuriesya Nadia said...

Nadia Khan is an ex doctor sebenarnya. Dia taknak jadi doctor since her sense more in writing. :)

Anonymous said...

U paham ke novel ni? I baru habis baca.

Dalam plot 34 - KJ ada terserempak dgn Fara di blok teratai & Fara keep on saying yg KJ tahu pekara sebenar. And Fara ckp it's better for KJ bgtau Gibss pekara sebenar.

Boleh tak u explain apa yg sebenarnya berlaku? Apa yg dorang sembunyi kan? I dah banyak kali baca but still x dpt tangkap mesej dia.

aneff.marhfiz said...

ermm saya pun dah ingat-ingat lupa. tapi, yg pasti cerita ni ada watak yang masih hidup dan watak yang dah mati. Fara masih hidup, Gibbs dah mati. even scene yang budak2 kena kacau hantu tu sebenarnya kerja Troll and the gang :)

haida othman said...

maaf mencelah;-) saya pun dah baca novel ni..memang superb!! mengikut apa yang saya paham, apa yang dimaksudkan oleh Fara tu adalah, KJ tau yang KJ dengan Gib tu dah mati. Fara masih hidup. sbb tu Fara nak KJ beritahu hal yang sebenar kat Gib. yang selalu kacau budak2 kat asrama tu, bukannya Troll tapi KJ. remember, bila Fara terjumpa KJ kat Blok Teratai?KJ ni la si hantu tu;-) dan ada kat scene mana tah, ada cakap yang Troll tak pernah datang balik ke sekolah selepas kejadian tu. maksudnya, roh si Troll ni dah aman. so yang selama ni dok kacau budak2 tu KJ n Gib yang tersalah anggap sorg budak tu as Ray, kawan baik dia.

Anonymous said...

Bru hbis reread novel ni..sgt2 la berbekas kt hati..:(

Anonymous said...

Second time baca baru everything make sense:( five plus plus plus star

Anonymous said...

tapi ending book ni aku kurang sure .. so last sekali Ray/Khalil ni hilang kewarasan dia ke ?

Anonymous said...

i bet semua hantu tu sebenarnya dia, khalil tu sendiri. dia schizo. dia lah gibbs yg suka kat fara, ray, kj n troll. sbb tu last part cakap dia asek sebut nama fara. plus, dia pakai spek Police, which is gibbs yg pakai dalam watak dia waktu awal2 cerita ni.