Tuesday, December 24, 2013

Soalan Teka Teki


sedang study week. bosan. update blog. main teka teki.

Sebuah kapal dagang Jepun baru memasukki lautan pasifik. Kapten kapal yg keletihan mengambil kesempatan untuk mandi bagi menyegarkan badan. Selesai mandi dan pakai unifom dia sedar cincin, gelang emas dan jam rolexnya yg semuanya bernilai 50,000yen telah hilang dari atas mejanya semasa dia mandi tadi
.
Dengan segera dia panggil 5 kru kapal yg disyakki mencuri barang kemasnya. Kapten menyoal setiap seorang kru apa yg dia sedang lakukan dalam tempoh 30 minit yg lalu.


Tukang masak Filipina : (sambil memakai kot tebal) :
"saya berada dalam bilik ais mengambil daging untuk dimasak"


Jurutera Australia : (sambil memegang lampu suloh) :
"saya sedang memeriksa enjin kapal dibilik bawah dek"


Laskar India : 

"saya berada di atas tiang membetulkan bendera yang dipasang terbalik"

Pegawai British : 

"saya sedang menghubungi pelabuhan memaklumkan pergerakan kita"

Pegawai Jerman : 

"saya sedang tidur di bilik saya kerana malam tadi saya lewat habis kerja"

Kapten telah dapat tangkap pencurinya!

Siapakah pencurinya dan macamana kapten tahu dia berbohong?



Sunday, December 22, 2013

Book Review - Gantung by Nadia Khan (Buku Fixi)


Gantung.
Secara kesimpulannya, aku define Gantung dalam buku ni as hubungan yang tergantung between kawan yang masih hidup dan yang dah mati (which at the end of the book clearly states yang cerita ni tak tergantung).

aku rate 4/5.

satu mata hilang sebab aku tak nampak kaitan antara hantu basuh kain dan hantu kipas dengan the whole story. yang lain, PERFECTO!



aku sangat adore dengan gaya pemikiran Nadia Khan which eventually lead to this kind of story. imagination tinggi and dialog yang berisi between the characters. i bet she's a kind of smart girl masa dekat sekolah dulu.

kadang-kadang tu confuse dengan nama watak sebab banyak sangat (aku rasa mostly) ada dua nama yang berbeza. Contoh: Gibran jadi Gibbs. Jailani jadi Troll. and bila ada part yang sebut nama Jailani, and i was like, siapa pulak Jailani ni? obviously, kena fokus pada pembacaan and setiap character yang ada.

aku habis pembacaan lebih kurang 5 jam sebab setiap babak buat kau rasa nak tau apa jadi next, apa jadi next. Gantung is undoubtedly fun to read! buat kau berfikir dengan manipulasi setiap chapter. sekejap kat sini, sekejap kat sana. yang ni tahun bila, yang tu tahun bila. kena fikir sendiri all the way to the ending. ala-ala Shutter Island gitu.

last but not least, aku suka watak Ray! cool gilaaaaaaaaaaa! GO SMKCGT!
kesimpulannya, boleh baca kat para pertama tadi. peace.



Friday, December 20, 2013

Digital Single Lens Reflex


so, recently aku ada projek fotografi yang perlu dilaksanakan dan aku perlu submit 8 keping gambar berlainan kategori. kesemua 8 gambar tu sudah dipertandingkan, dan alhamdulillah, ada rezeki yang menang, ada rezeki yang tak menang.

sila baca post sampai habis dan menikmati keinzalan gambar yang bakal dipertonton. gambar amatur je, tp alhamdulillah merasa juga gambar diadili oleh profesional >.<


 Motion Blur Technique


 Depth of Field Greater 


Panning


 Depth of Field Shallow


Still Life



Silhouette 


 Portrait


Friday, December 13, 2013

People


Has been a while since I updated my kucings. And been a while also since the last time I write in English. so, tonight before the mood goes out through the window, it's better for me to post this up - in English i might say.

there's one thing I insisted to share. it's about People.

while you're growing up, you have known few types of people called family and childhood friends. The family where they cleaned up your baby poop, taught you how to bike, to comb, to read, to bath and everything which include the learning process. The childhood friends where they were the most honest types of people you might know. You pick a flower, there goes your friend telling her mom. You kiss a girl, there goes your other friend telling the girl's dad. You pissed in your pants, and your friend yelling out loud 'EUWWWW' and 'EEE TAK MALUUU' without being concerned about what you feel that time.

while you're growing old, you will have the chance many types of people called hypocrites (H), fakers (F), warm-hearted friends and till-death friends. The hypocrites where they will act to the maximum level of kindness in front of you while on your back they called you gay who'll rot the entire new generations of men in the world. At that point, i rather put them aside together with hippopotamus. Hypocrites and hippopotamus, looks nice. Fakers are not even close to H. F are even worst. You heard of F telling bad things about you to others, and when you asked of it 'why he/she would do that' and they'll greatly from the darkest abyss of their heart saying 'ITS NOT ME I SWEAR'. At that point, i rather put them aside together with horseshit.

then you have warm-hearted friends where they will not show how they care but actually they do. Till-death friends where they are and will always saying 'everything's gonna be okay' even you're suffering from disease which will make you lose your hair and ability to speak. The latter ones - are truly shockingly as the matter of fact is hard to find.

Years ago, I wanted to look forward on my life from a whole different perspectives. I wanted a clean life. Even though experimenting mistakes are fun to do with, but that's how one's life should possess. Make mistakes, trying new things. Because you'll never know that you can fly if you don't spread your wings out. You'll never know that you hate vegetables so much if you don't try one. Thus, clean life to me now is pretty much overrated.

You have to meet many types of people. From A to Z, from 1 to infinity, from you pissed in your pants with your mom beside you until you pissed in your pants with you grandchildren beside you. You have to. Because that's life - surrounded by People.