Friday, March 23, 2012

aku pun nak cerita !

Assalamualaikum .

sana sini orang cerita pasal SPM , aku pun sama lorat nak cite >.<

sesudah habis darjah 6 , aku dapat 3 offer sekolah yang berlainan yakni sekolah asrama agama , sekolah tinggi melaka dan sekolah asrama biasa . aku pilih sekolah biasa sebab abang aku senior kat situ . pfft ! dengan harapan ada back-up kalau kena buli . tapi harapan tinggal harapan , dorm aku pun dia tak pernah jejak ! -____-

malam first stay asrama locker dah kene bongkar dan dibuli oleh member abang sendiri . jilake .
ai iz menyesal .

menyesal tak menyesal , sampai tingkatan 5 aku stay sekolah sama -..-
itu apa namanya anak anak ? yes . terpengaruh dengan abang sendiri . salah sendiri pastu nak salahkan abang dia pulak . grr


aku menjadi warga sekolah itu tanpa sekali pun mengharumkan nama sekolah . HAHA ! oh ada ! kalah tournament volleyball dan pertandingan scrabble . kira harum jugak kan ? tapi menggunakan wangian yang berbeza . kira wangi dia tu kurang menusuk lah . tapi betullah , apa jua yang aku sertai , tak pernah johan . biasalah adat pertandingan ada kalah ada menang .

*dah kalah dan dan kata adat kan ? cuba johan . sampai kiamat lah usung piala johan tu ke hulu ke hilir -__-

pasukan nasyid sekolah -..-
permintaan gpk HEM untuk kitaorg last minute participate dalam pertandingan nasyid . ni pun nk dekat cuti sekolah , so paham2 lah . *alasan*


so back to the topic !
pagi 13 Mac 209 , keputusan SPM 2008 akan diumumkan ( asal boleh ) .
aku pergi bersama member kelas aku . mak ayah ai tak dapat teman T_T so pergi lah dengan mak ayah orang lain . nak naik bas , pukul 7 kau tunggu bas , tengahari baru sampai sekolah . jauh tahu ? kalau naik kereta setengah jam je . nampak tak pemainan dia kat situ ? lalala ~

bila sampai sekolah , memasing sama lorat dengan handphone lah , bawak kereta sendiri lah . wei , aku naik van jiran tau ! kau hado ? sibuk nak menayang harta memasing . ok emo tak masal .

jadi , dah sampai sekolah , dah kiss sana kiss sini , hug sana hug sini , menuju ke kantin sekolah . ya ! aku mengaku sekolah aku takde dewan ! kalau nak ada dewan , kene bukak pendinding antara kelas tu , maka terciptalah sebuah dewan yang panjang . HA-HA-HA ha-ha  k . 
sekolah kau ada dewan gitu ? tahu lah sekolah kau mahal , PIBG bagi dana buat dewan . sekolah aku dewan takde , padang sekolah takde . padang pun pinjam padang sekolah jiran tahu ? Tsk ! 
kenapa aku baru sedar betapa daifnya sekolah aku ? -___-

setiba di kantin , aku dah dengar macam macam .

"weh anak cikgu Bio yang bedepot tu , dak Ros dapat 10A weh !"

"eh yeke ? aku tengok dia memang rajin study ngan member2 dia sume tu "

"tapi masa PMR dia dapat 2A je kot "

-.-"


***************************


" weh weh dak Ali punya kimia dapat E8 weh !"

"eh kau biar betul Mat ?"

"iyeee . kan dia memang tak suka kimia "

"yo yo je kau ni lah Mat ."

"kau tak ingat yang dia pernah maki cikgu praktikal cina ajar kimia tu ?"

"E8 eh ? padanlah -..-"


************************


malas aku nak dengar itu ini , kakiku deras menuju ke kantin sekolah di mana aku pernah menyumbang hasil kerja tanganku di dinding kantin . ya ! piramid makanan itu aku yang kaler ! AKU ! HAHA ! k .


"Assalamualaikum cikgu Suraya . cikgu sihat cikgu ?"

"Waalaikummussalam . Haaa , Aneff . datang pun . cikgu sihat alhamdulillah . Nah , carik nama kamu dalam sijil semua ni ."

"Sijil apa ni cikgu ?"

"Semua sijil kamu masa form 4 , form 5 . sijil kerja kursus semua . Dah kumpul semua baru saya bagi slip keputusan kamu "

.............


"Dah cikgu "

"Okay dah . Hmm keputusan kamu okay , tapi sayangnya A kamu takde yang A1 . semua A2"

*dalam hati dah menangis , tapi KU TAHAN JEBAT !

"Hmmmm...?"

"Nah "


lepas tu aku nampak ada sorang budak kelas Sains II ngendeng-ngendeng kat aku . sama lorat ! 


"berapa kau dapat Ain ?"

"dapat 3A je nep . kau ?"

"aku boleh laaa . cukup bagi anak bini makan . Alhamdulillah "


dari jauh aku nampak cikgu Teoh , cikgu LK aku . dia bila mengamuk dalam kelas sebab budak tak fokus , dia mesti keluarkan pepatah cina dia .

"saya mengajar di depan ni macam bermain piano di depan lembu tahu ?"


2 disember 2008 , tarikh akhir exam SPM kami :')
yang pakai vest depan sekali ni , ketua pengawas . sebelah kiri aku , ketua asrama . yang muka dia 3 suku je nampak tu , kapten bola sepak sekolah . so , dah nampak tak kelas apa yang bermaharajalela kat sekolah aku ? mihmihmih


so bila aku nampak dia cikgu LK aku tu , aku pergi kat dia .


"Madam . Thank you for everything ya "

"Haa anep macam mana LK kamu ? " (slang cino)


aku senyum kambing sajo . malu >.<


***********************


jadi , bila dah dapat keputusan , dah lega . mula lah sembang dengan kawan2 . keputusan SPM tak cemerlang sangat , tak mengecewakan sangat . alhamdulillah , apa yang aku jawab , itulah yang aku dapat .


barisan exco asrama masa jamuan Hari Raya :)



jamuan asrama kat mana ntah sampai kene pakai ceni -..-


p/s - siapa yang baca entri aku yang lepas lepas lepas lepas , tahu mcm mana keputusan aku >.<






9 comments:

Anonymous said...

Siutt ar. .sedey aku bce semua ni. . .

DanieL AdiE said...

Hahahaha..kelakar gile!!

Tau dah result anep....

miss Z said...

kenangan masa sekolah sgt best...pdahal dulu msa skolah nak ja cpt hbs sekolah...tp bla hbs sekolah nak sekolah plak...

http://misszberceloteh.blogspot.com

Adylia Qarissa said...

oucchhh!! teringat zaman sekolah :(

Adylia Qarissa said...

teringat zaman sekolah..

Clumsy Boy said...

hahaha.. cute gile adik2 form5 nih..

Fakhrul Izzat bin Ahmad Shukri said...

mase ko sekolah memang x reti senyum eh time bergambar ? HAHA. nice entry btw :) huntonglaa dok asrama.. banyak pengalaman ~

Wan Zulqhairi said...

So, berapa A yg ko dapat??? grrrrrr...

Rilek dulu!! said...

Best2... Haha.. Sye pown bwu nk dduk spm tahun ni.. Kelas sme lak kita ni... Huhu...