Thursday, February 9, 2012

surat Mak Ayah untuk kita , pernah baca ?

nota : sediakan Tissuessss , lagi bagus yg mahal punya . kalau takde yg sebungkus doplosen tu pun jadik le .

ermm ermmm cane aku nak mula eh ? okay nnt aku akan bagi video tapi last last . nnt kalau kau tgk video dulu nnt terus gi blog lain pastu entry yg aku tulis pepanjang kau tak nak baca . so baca dulu !
aku bagi tajuk video ni 'A LETTER' sebab tajuk asal dia panjang dan tak berapa nak glamer -.- so aku tukar jadik la glamer dan mat saleh sikit . hiks ! >.<
kau pernah terfikir tak apa mak atau ayah kau fikir bila diorg meningkat tua nnt ? mungkin macam macam dalam kepala diorg .

mungkin ' SIAPA LAA NAK JAGA AKU BILA TUA NANTI ?'

mungkin ' SIAPA LAA NAK MANDIKAN AKU BILA AKU TAK LARAT NANTI ?'

mungkin ' TAKKAN LAA ANAK ANAK AKU NAK HANTAR AKU KE RUMAH ORANG TUA KOT ?'

mungkin ' SIAPA LAA NAK SUAPKAN AKU BILA AKU DAH TAK LARAT NAK MAKAN SENDIRI NANTI ?'

ok , itu semua andaian aku sbb walaubagaimanapun , mesti diorg ada fikir mcm tu . paling tidak pun bila diorg kecik hati atau terasa dengan perangai kita . kita mmg tak tahu sebab kita tak rasa TAPI kita sendiri akan rasa bila kita ada anak , dan bila kita dah tua nanti :)

macam mana kita layan mak ayah kita , macam tu la anak anak kita akan layan kita nanti . KARMA :)
so , tiok laa video tu tiok ! tak suka aku bebel kan ? tiok !



aku tak malu mengaku , setiap kali aku tgk video ni , aku menangis :)

A Letter
from Mom and Dad


When I get old , I hope you understand
and have patience with me


In case I break a plate or spill soup on the table 
because I'm loosing my eyesight
I hope you don't yell at me
older people are sensitive
always having self-pity when you yell 


When my hearing gets worse
and I can't hear what you're saying
I hope you don't call me 'DEAF'
please repeat what you said or write it down


I'm Sorry , my child
I'm getting older


When my knees get weaker
I hope you have the patience to help me get up
Like how I used to help you while you were little
Learning how to walk
Please bear with me


When I keep repeating myself like a broken record
I hope you just keep listening to me
Please don't make fun of me or get sick listen to me


Do you remember when you were little
and wanted a balloon ?
You repeated yourself until you got what you wanted


Please also pardon my smell
I smell like an old person
Please don't force me to shower
My body is weak


Old people get sick easily when they're cold
I hope I don't gross you out
Do you remember when you were little ?
I used to chase you around because you didn't want to shower


I hope you can be patient with me when I' always cranky
It's all part of getting old
You'll understand when you're older
And if you have spare I hope we can talk
Even for a few minutes


I'm always all by my self all the time and have no one to talk to
I know you're busy with work
Even if you're not interested in my stories
Please have time for me


Do you remember when you were little ?
I used to listen to your stories about your teddy bear
When the time comes and I get ill and bedridden
I hope you have the patience to take care of me


IM SORRY
if I accidentally wet the bed or make a mess
I hope you have the patience to take care of me 
during the last few moments of my life
I'm not going to last much longer , anyway


When the time of my death comes
I hope you hold my hand and give me the strength to face death
And don't worry
When I finally meet our Creator
I will whisper in His ear to BLESS you
because you LOVED your Mom and Dad
Thank You So Much for your care
We Love You


With much love,
Mom and Dad





6 comments:

Anasyg said...

sebak kejap baca - nangis terus lepas tgok video :') inspiring

Discrim said...

mak bapak jaga kita dari kecik..da bsar derhaka..bnyk berlaku skang ni..tanda2 akhir zaman..singgah2 la blog ak..blog pasal motivasi remaja dan perhubungan sosial..dselitkan dgn unsur2 humor..dlm proses preview lagi..nak dapatkan pandangan dari pembaca..sudi la singgah dn tngglkan komen..tq

FatihaNur said...

rindu my parents...x sbr nak tggu sok nk drive lelaju cepat sket smpai,,,,

::Misz sunsWeetz:: said...

ehmmm sedih=(

pie said...

i'm so speechless...mom and dad are such an awesome people in my life

Eazy Izzuddin said...

da tiok..
im crying..