Sunday, December 9, 2012

Kuliah Cinta


lama rasanya tak post entri . (ayat wajib untuk setiap blogger yang dah lama tak tulis entri lepas tu 2 tahun kemudian baru tulis entri baru) *baca dalam satu nafas ya ?

hai ! rindu abang tak ? >.<

tajuk entri kali ini adalah Kuliah Cinta . sebab apa Kuliah Cinta ? sebab tempat abang aku belajar sekarang ni dia shoot untuk filem Kuliah Cinta . tahu ? tahu ? mesti seksited kan ?

aku anggap ni peluang kedua . mula-mula aku agak berat nak post pasal hidup baru aku dalam blog , tapi sebab ada blog , so blog lah ! pfftt .

aku sekarang belajar ehem ehem dekat universiti ehem ehem . dah nak masuk semester ehem ehem pun . aku suka belajar kos ehem ehem ni sebab kena dengan jiwa dan hobi aku yang suka ehem ehem . rasa macam nak lempang tak ?

Bachelor in Journalism :) di universiti di Serdang . tak boleh beritahu nanti kena culik .

aku boleh tulis cerpen , novel , puisi as much as i can ! and that day , aku tulis puisi pasal Israel walaupun aku hanya selamba badak menyondol tulis aku sendiri tak paham aku tulis apa .

currently going on to second semester (je) , and will be here for another 3 years ? yup . 3 years .

sooo , will that be all ?

TTYL darlingsssszzzzzeeeaahhhhh .

Thursday, November 22, 2012

kelakar + seram


lama tak jumpa kan ? urusan dunia ni betul-betul buat aku jadi manusia berwibawa . eh ?

baiklah ! tanpa berbicara panjang , aku nak cerita satu benda yang kelakar campur seram sikit sikit untuk menutup rasa stress akibat assignment yang direject . bersedia ? aku nak klasifikasi post ni sebagai Kisah Seram #3 pun macam suam suam kuku je seram dia so tak jadik .

satu petang yang mendung , ditemani bunyi kereta dan motosikal yang lalu kat highway tepi kolej aku , aku pergi jamban .

aku masuk jamban .

aku kencing .

aku dengar bunyi .

bunyi bahan-buangan-solid-yang-jatuh-ke-dalam-lubang-jamban .

*plupp*


satu .


*kedengaran bunyi batuk yang aku agak untuk overshadow bunyi plupp tadi*


*plupp*


dua .


*kedengaran bunyi batuk lagi sekali yang aku pasti untuk overshadow bunyi plupp #2 tadi*


aku habis kencing .

aku bersih bersih apa yang patut .

aku keluar jamban .


"eh..?" aku bersuara .

aku basuh tangan di sinki .

*kedengaran bunyi batuk , tapi sebelum tu takde bunyi plupp*


aku pandang sekeliling . ok ni tang seram dia . semua pintu jamban terbukaaaaa . yeayyy ! tiada orang lain selain aneff marhfiz yang comel . yeayyy !!



Saturday, November 17, 2012

disgrace




"you're already an actor on this odd little world , so why should you act more in front of other people ?

it's a disgrace.."

 (friend , 2012)

Tuesday, October 30, 2012

Kupon KWSP

hai mamalia sekalian !


perkara ini terjadi masa aku balik cuti raya haji haritu . apa yang aku dapat simpulkan , mak aku sangat kelakar orangnya . mak kau hado ?


**********************

mak : adik , malam ni boleh makan puas puas .


aku : kenapa ? makan apa ?


mak : dak abang dah dapat kupon KWSP . yang dia menang haritu .


aku : .......?


aku : KWSP nak makan besar apa bende ?


mak : kupon KFC !!


**********************


SAYANG MAK BANYAK BANYAK ! hiks !



Friday, October 12, 2012

Kerana Sebuah Bangku

Assalamualaikum :')

aku tahu kalian rindu aku . janganlaa janganlaa . kalau kalian rindu , aku 2 kali lagi rindu :') maafkan aku , sebab kebelakangan ni , aku sedikit sibuk dengan urusan dunia . maafkan aku ya ?

baiklah ! mengenai bangku . ada apa dengan bangku ? bangku yang agak celaka dan mengundang 1001 keruntuhan rohani aku gara gara maki hamun .

aku bersama Mat , yakni seorang pelajar baru di fakulti masscom U ehem ehem . kami mencari-cari surau , kerana jam menunjukkan angka 6 setengah . so , dpt bayangkan macam nak gila kami cari surau ? setelah memerah keringat , ke hulu ke hilir depan pasangan india yg tengah dating , akhirnya kami jumpa surau perempuan ! dan BIASANYA , surau perempuan bersebelahan dengan surau lelaki kan ? dan kami dengan konfidennya :

"Mat .. ni haaa lah surau"

"Haa jumpa pun"

aku jenguk ke dalam , nampak bangku panjang tu yang untuk duduk tu . dalam hati aku - haa betullah ni surau . aku dan Mat , dengan gagah dan tanpa segan silu , bukak kasut dan stokin lalu MASUK BERKAKI AYAM KE DALAM SURAU ITU .

aku masuk .

masuk lagi dalam .

cari paip air tempat ambik wuduk .

masuk lagi dalam .

takde .

apa yang ada  ?

jamban .

YA TUAN TUAN DAN PUAN PUAN . KAMI MASUK KE DALAM TANDAS DENGAN BERKAKI AYAM .

jadi , sekali lagi dengan gagah dan sedikit perasaan malu , terus sarung kasut tanpa pakai stokin dan buat buat baru keluar tandas -_________-

nampak seorang gadis , terus tanya surau kat mana . KEMAIN JAUH ! KENAPA TAK BUAT SEBELAH SEBELAH SURAU LELAKI PEREMPUAN ? GRRRR !

kerana sebuah bangku , kami masuk ke dalam tandas berkaki ayam :') EPIC .



Wednesday, September 19, 2012

Junior-ku sayang

Assalamualaikum comel comel sekalian .

semalam aku pergi Mydin , yakni tempat feveret untuk kami seisi keluarga beli barang keperluan dan makan capati . aku kat bahagian sabun sabun ni , eh tiba tiba terserempak dengan junior ketika sekolah menengah . senior femes baik kan , sekali pandang dah kenal ! aku pun kenal dia , sebab aku induct dia masa dia form 1 .


**********************************

nani : eh ! eh ! mcm kenal !

aku : ye . aku pun macam kenal kau *sengih sengih*

nani : abang anep !

aku : ye saya .

nani : eh abang ! kenapa macam pendek ?

aku : -___________-

nani : haah lah . kenapa pendek ?

aku : sudahlah kau . shopping dengan siapa ?

nani : kakak tu . eh kenapa abang macam pendek ?

aku : grrr bukan pendek lah . comel . dah bai . aku nk beli barang .


*********************************



Saturday, September 15, 2012

bungkusan dari Johor :')

assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua moga bahagia :')

haritu , mak dengan gagahnya masuk bilik aku dengan membawa sebungkus bungkusan (sebungkus bungkusan ?) yang perlu ditanda tangan sbagai tanda menerima bungkusan itu . rasa macam diri ini hebat bila kena tanda tangan dekat posmen tu . kau paham kan ? :')

 nebes tau nak bukak . nebes >.<


 pengirim :')


 tadaa . ini lah yang hilangkan ke-nebes-an aku . sampul raya dia yg tak habis , dia bagi aku .




 Njalok Ngapuro Sing Akeh Akeh , 
maksudnya , Minta Maaf Banyak-Banyak . ai ni anak cucu jawa tau :')




takde keje . hantar sampul raya 10 keping -____- kalau dlm setiap sampul ada isi , agak gembira lah hati ni kan . ni kosong :'(
bungkusan istimewa ini dari si pemilik senyuman manis Encik Khairi Khadzir :') atau nama red carpet dia , Hairie Cerulean . apa tu cerulean ? pegi tanya dia . HAHA k .
takpelah , tak pernah dapat sampul raya ada muka pengirim kan , ni first time . agak terharu lah .



Monday, September 10, 2012

Kacang Tumbuk

Assalamualaikum dah selamat hari raya .

baiklah , kejadian ni berlaku kira kira 12 tahun lepas . masa tu aku kecik lagi , comel-comel lagi . malam , lebih kurang pukul 8 ke 9 camtu lah , aku dengan akak aku pergi kedai . dia nak beli apa ntah aku pun lupa . so , kami pun menuju ke kedai , berjalan kaki .

oh kejap ! sebelum pergi tu , mak aku ada pesan suruh beli kacang . aku kan comel lagi (baca=kecik) , so aku anggap pesanan tu ditujukan kepada akak aku . so , kami pun berjalan menuju ke kedai .


************************


setibanya di kedai .

akak aku : dik , beli kacang yang mak suruh tu . akak nak pergi kedai sebelah jap . (kecik kecik panggil akak , dah besar guna aku kau je , boleh ? )

aku : oh ? haa okay .

jadi , akak aku berlalu ke kedai sebelah . aku pun masuk kedai .

aku : kacang ..kacang ..kacang ..kacang .. 

so ! untuk memudahkan kerja mencari kacang , aku pergi kat kaunter , tanya dia .

aku : kak , nak kacang .

akak kaunter : kacang apa dik ?

aku : kacang .. nak satu . *bayangkanlah aku innocent gila masa tu mintak kacang -.-

akak kaunter : yelah kacang apa ? kacang tanah ? kacang rebus ?

aku : kacang lah . kacang .

akak kaunter : ok takpe . adik bagi akak number telefon rumah , akak call .

aku : 23134**

jadi , akak tu pun call . boleh bayangkan ? dia call rumah , nak tanya , kacang apa yang suruh dibeli -____-
dijadikan cerita , akak aku kembali dari kedai sebelah .

akak aku : mana kacang ?

aku : *juihkan bibir kat akak kaunter yang tengah telefon*

akak aku : apa ?

aku : dia tengah telefon rumah .

akak aku : -________-

akak kaunter : oh adikkk .. mak adik nak kacang tumbuk lah . 

aku : okay ..




**************************

balik rumah , aku kena bahan . blergh ! tu lah , suruh lagi budak kecik comel beli kacang . legend tak aku bagi nombor telefon rumah kat orang kedai , tanya nak beli apa . HAHAHA k .



Friday, September 7, 2012

Book Review - Kelabu by Nadia Khan (Buku Fixi)

Hai dan assalamualaikum semua orang yang cun dan kacak .

semalam baru habis membaca novel Fixi yang dikarang oleh Nadia Khan - Kelabu . buku pertama Fixi yang aku baca . terharu tak Fixi ? aku baca novel kau ni ? ke Nadia Khan yang patut terharu ?

perihal penulis :

Nadia Khan ni berkelulusan embibies atau formalnya M.B.B.S . tahu apa tu ? pergi google . malas aku nak terang . aku syak Nadia Khan ni tgh tggu surat posting masa dia buat novel ni . doktor kot ! satu hari raya pun kene standby , ni kan kau nak buat novel ? oh ni andaian aku saja . aku yakin nadia ni doktor yang berwawasan ! kan kakak nadia ? gituh .




sinopsis novel :

senang kalau hidup dalam dunia hitam putih . baik buruk , betul salah , cinta benci , lelaki perempuan . apa jadi pada yang di tengah-tengah ? apa jadi pada orang-orang macam aku ? bila Jun datang pada aku , menawarkan posisi sebagai 'boyfriend kontrak' , aku tak tolak . salah aku ke kalau aku kata "ya" pada awek cun ? salah aku ke kalau aku lagi pandai layan dia daripada boyfriend dia sendiri ?

salah aku ke kalau aku jatuh cinta pada dia ?

aku Amir . jemputlah masuk ke dunia aku . di mana hitam putihnya tak berapa jelas . mungkin hanya lepas tu , korang akan faham macam mana rasanya berada di dunia aku . dunia KELABU .


review aku :

mula-mula baca , apa benda yang Kelabu ? aku tak nampak apa-apa yang Kelabu selain daripada passion seorang jurugambar terhadap kamera dan awek cun . 

mula-mula layan jugaklah sebab aku ingat buku ni ajar seseorang macam mana nak jadi 'sweet-talker' , macam mana nak pancing perempuan , yadaa yadaa . sebab jarang ada novel yang guna 'aku' sebagai watak lelaki .

jalan cerita yang seronok dibaca . ada jugaklah aku gelak sensorang sebab baca . kagum pun ada jugak , sebab trick si Amir tu macam-macam untuk usha awek ! 

TAPI ! sampai tengah buku , aku cakap - 'eh cilake . dah setengah buku aku baca woih , kau baru nak bagitau ?! terbaik lah kau twist cerita' .


rating aku :

out of 10 , aku bagi 8 .
1 point hilang sebab tak tahu apa kesudahan watak Jun , artikel Jun dan Datin Nita .
1 lagi point hilang sebab watak Amran kejap sangat :(

go Fixi ! go ! daebak ! *tetiba



Thursday, September 6, 2012

Kisah Raya : Air Gula


air gula #1

amir : anep , ni air apa ?

aku : air masak lah . kenapa ?

amir : kenapa manis ?

aku : ....

amir : ni air gula lah .

aku : .......

- aku hidang air gula untuk tetamu . you able ? 


air gula #2

akak sedara tak berapa kenal : dik , ada air masak .

aku : ada . ni *hulur jug air*

akak sedara tak berapa kenal : ok terima kasih .

aku : sama-sama *mata masih menatap air . sebenarnya menatap 'warna' air tu*

- kenapa kuning sikit ? ke jug tu yang kaler kuning ?

- aku bagi air gula kat akak tu untuk bagi baby dia minum . you able ?



Wednesday, September 5, 2012

" semoga berjaya , insyallah .."


hai sayang-sayang abang *muntah*

---> dari sehari ke sehari , aku cuba memerah idea dari kerangking hati untuk melempiaskan filosofi misterius agar kalian kenyang membaca . tidak jemu , padat dan penuh penghayatan umpama hujan yang merembes yang tidak beri peluang negosiasi dengan bumi .

#tolonglahh sense sarcasm tolonglaahhhh . ini namanya sastera jalanan campur indonesia murtad . filosofi waklu ! falsafah okeh falsafah !

back to topic . haritu aku menjadi pemandu untuk membawa kedua ibu bapa aku ke kenduri perkahwinan . 5 rumah -..-
tapi cerita aku ni berkaitan dengan rumah pertama je . HAHAHA k .

sesampai je di kenduri kahwin tu , aku terus amik makan , pastu cari tempat duduk . gelas ngan air takde . bila aku , ayah , maka duduk je . orang depan kami , dengan tidak semena-mena bangun , dan ambil 3 gelas untuk kami berserta satu jug air .


*************

ayah : terima kasih !

pemuda : sama-sama . tinggal mana pakcik ?

ayah : taman belakang je . awak tinggal mana ni ?

pemuda : tanjung keling . org menjemput , wajib datang .

ayah : jauhh . datang dengan siapa ? sendiri ?

pemuda : *angguk*

pemuda : ni anak pakcik ? *juih bibir ke arah aku serta merta aku malu*

ayah : haah anak . yang kecik .

pemuda : belajar mana dik ? 

aku : uitm . 

pemuda : kos apa ?

aku : business .

pemuda : okay . semoga berjaya ya abang doakan , insyallah .

aku : senyum *terharu sebenarnya*

pemuda : pakcik ada anak perempuan ?

aku : -____________-


***********************


aku biarkan ayah borak dengan dia . peramah tak hengat . dengan semua orang dia angkat tangan . baguslah begitu :) aku harapkan aku pun boleh jadi peramah macam dia . 
semoga abang juga berjaya di dunia walau apa pun yang dilakukan , dan kelak di akhirat insyallah . terima kasih pemuda asing ! :')



Saturday, September 1, 2012

Klasik , Moden Aidilfitri .

 Assalamualaikum .

Jadi untuk Aidilfitri 2012 ini , saya ada menerima beberapa keping kad raya dari kenalan-kenalan alam maya dan alam realiti . terima kasih semua :')

pengirim : @Aaron_afiq

pengirim : Eqbal Zack

pengirim : @manyusoef

pengirim : @zkryhssn

pengirim : @Fakhrul_IJOY

Saturday, August 25, 2012

Kronologi Aidilfitri 2012

Assalamualaikum dan Salam Lebaran semua orang !

ada sihat ? aku sihat alhamdulillah . masih waras dan mampu beraya ke sana sini menziarahi sanak saudara dan sahabat handai . baru raya ke 7 , lek luu . apa barang kerja ? HAHAHA padan muka kena kerja . 
baiklah ! tanpa melengahkan masa dan keringat , aku mahu persembahkan kronologi aidilfitri 2012 versi Aneff Marhfiz . jaga-jaga , entri penuh dengan gambar !

1 Syawal - Bukit Cina , Melaka .






2 , 3 , 4 Syawal takde gambar , so forward ke 5 Syawal . HAHA k --'











aku beraya bersama AslanAs , ManYusoef , HairiCerulean dan AmeElms . pergi beraya di rumah Syafiq Rosli , Daniel Adie , Ame Elms dan akhir sekali rumah Aneff Marhfiz . huhuksss uhuks !

kebetulan ramai lagi yang ada seperti Karl , Fiq Fikri , Amir Naufal dan Hizami Li dan lain lain . ianya seperti gathering raya Melaka + Johor + Selangor + Twitter + Blogger . tahu tak masa aku menaip ni , aku berkira-kira nak letak link ke taknak . HAHAHA ok aku malas letak link . LOLOLOL

nota raya #1 - Lan tinggi bak hang ! pemain bola tampar matrikulasi Johor 2006/07 *gasak*

nota raya #2 - Osman pemalu juga diluar walaupun di twitter dan blog sepertinya bertih jagung. sepertinya
                                ya.

nota raya #3 - Hairi tu pemenang tempat ke 3 contest aku tapi belum tuntut hadiah . balik raya baru perasan,  
                                boleh ? -..- dia baca tak agak-agak ? HAHAHA

nota raya #4 - Saya seronok kerana akhirnya dapat jumpa mereka :')



Thursday, August 16, 2012

HIDUP


aku dengan tawaduk dan konfiden tengah nyanyi lagu Seloka Hari Raya - Uji Rashid ngan Hail Amir .


" indahnya sungguh di Hari Raya ,

ramainya orang bersuka ria ,

adikku manis cantik bergaya ,

bolehkah abang HIDUP bersama "


elly : dik , IKUT . bukan HIDUP .

adik : -.-'


walaupun lirik salah , kadang-kadang konfiden itu penting .




Monday, August 13, 2012

tabiat sangat buruk 2.0


dah banyak kali aku tengok cerita This Means War - cerita yang macam haram kelakar untuk orang-orang yang suka lawak violent macam aku . aku tengok sebab ada tom hardy which is favourite actor aku selepas lakonan dia dalam Warrior ! 

baiklah , dalam cerita TMW tu ada satu scene masa game paintball . moment bila Resse Witherspoon tertembak telor Tom Hardy .


" i have this laughter thing when bad things happen ." - TMW


nampak point aku ? kalau nampak bagus . aku pun ada sifat yang sama . bila orang tergolek ke , jatuh tangga ke , tersembam muka kat pintu ke , terkencet ke , apa-apa pun , aku mesti ketawa walaupun aku tahu aku tak sepatutnya ketawa . satu sifat yang tak baik dan terang-terang menujukkan kebiadaban aku . 

dah banyak kali aku macam tu --'
dan paling banyak aku ketawa masa praktis game volleyball , ada seorang member aku yang dia memang sangat mengundang gelak tawa aku tak kira lah dia buat apa pun . at one point , bila dia terjatuh sebab nak dig bola , aku ketawa bagai nak gila . ketawa macam disampuk 77 ekor jin .
ya aku tahu itu tabiat buruk . sangat buruk .

kesannya , orang tu boleh kecil hati dengan aku . orang boleh menyampah dengan aku . apa-apa pun , aku sebenarnya tengah usaha untuk baiki . well , sekurang-kurangnya dengan gelak tutup mulut (macam yang aku buat lepas peristiwa 'Remote' dalam entri lepas)

bersama-samalah kita berakhlak mulia .



Saturday, August 11, 2012

pesan emak .


**************************

" kalau kerja susah payah kumpul duit , belajar tinggi-tinggi , tapi ibadah tinggal , tak guna jugak "


**************************



Friday, August 10, 2012

hebat sekali .

assalamualaikum .

mesti dah tengok iklan hebat giler dari Petronas dan BERNAS tu kan ? aku menangis woih . yang Petronas tak sangatlah , tapi yang BERNAS tu betul menitik air mata . dua orang budak yang betul-betul terkesan . haishh

dua dua iklan tu tak guna pelakon popular , tak dikenali ramai , tapi dah boleh buat aku menangis .
dua dua iklan tu tak lebih dari 15 minit pun , tak panjang pun , tapi dah boleh buat aku feel something .

kalau iklan boleh buat hebat-hebat , rasa boleh je kalau nak buat filem hebat jugak . takkan asyik nak adaptasi dari novel atau nak tunggu raya je ? HAHA rilek . just my 0.00000002 cents .
tahniah buat producer atau sesiapa yang mencurahkan idea menghasilkan iklan yang hebat dan terkesan di hati penonton .


" kami takde keluarga , raya di sini je kot " - adik Fizi , iklan BERNAS .


remote .



elly : dik , mana remote laptop ni ? amik jap .


adik : remote ? remote mende ??


elly : ......


elly : mouse .



Thursday, August 9, 2012

'buaya darat' .


aku baru lepas tengok satu filem , starring Fassy (nickname) .
menjadi seorang buaya darat , secara metafora , ialah sesuatu sifat yang tak tahu bagaimana nak menghargai perempuan .

Dia punya keinginan melampau setiap hari , dan membuatkan dia menjadi 'buaya darat' . dan pada aku , menjadi buaya darat ialah tidak baik kerana mempermainkan perasaan perempuan . tak ada apa yang lebih loser dari menjadi buaya darat , secara seriusnya ;)

cuma bayangkan , adik perempuan atau kakak kau diperlakukan macam tu . sebab dalam cerita tu , adik perempuan dia mati , baru dia sedar yang perempuan itu harus dihargai , dan bukan untuk dihenjut atas katil semata-mata .

itu di hollywood , mungkin itu kebanggaannya . tapi kalau di malaysia , macam mana ? bangga jugak ? ermmm bukan patut malu ? HAHA tepuk dada tanya iman .
oh - buaya darat yang aku maksudkan : aiskrim yang dimakan lebih lama bertahan berbanding dengan  hubungannya dengan mana-mana perempuan :)

bangga ke macam tu ??


Wednesday, August 8, 2012

si pencari rupa 2.0


zaman twitter , facebook , instagram dan apa lagi jadah sekarang semakin lama semakin canggih . orang boleh jatuh cinta setakat tengok default picture ! betul tak tipu punya .

*right click* *open in a new tab* 

'wah eloknya ! *follow*

- dengan default picture , semua mimpi boleh jadi realiti . apatah lagi bila sudah berjumpa , semakin ligat dan 3 hari kemudian 'in a relationship' . indahnya dunia percintaan si pencari rupa :')

- dengan default picture , semua mimpi boleh jadi ngeri . apatah lagi bila sudah berjumpa , view profile pun dah tak nak dan 3 hari kemudian 'unfollow' atau 'ignore' . ngerinya dunia percintaan si pencari rupa :'(

si pencari rupa mungkin menghargai keindahan ciptaan Tuhan . aku juga begitu menghargai mereka , tambahan dengan dalaman yang cukup manis dan menyejukkan . cuma aku berharap ramainya si pencari rupa ini sama ramainya dengan si pencari rupa (hati) ;)

bila ditanya , semua kata hati yang penting . kadang-kadang aku gelak besar bila baca . tapi bila yang tak-ada-dalam-senarai-kacak-atau-cantik itu tegur dekat FB , Twitter , terus offline , terus ignore . macam mana ? apa sudah jadi dengan 'hati yang penting?' lagi sekali aku gelak besar .


pernah rasa seperti tak dihargai ? kalau tak pernah , cuba ciptakan satu dan rasakan sendiri :)



Tuesday, August 7, 2012

si pencari rupa .

rupa market , hot stuff dari zaman sekolah sampai lah zaman universiti . awek-awek cair tengok bila si kacak atau si cantik lalu depan mata , libas rambut , atau ada slow motion berangin-angin . siapa aje tak pandang ? makcik cleaner pun pandang .

kalau pandang , si kacak atau si cantik , entah apa ada dalam fikiran mereka aku pun tak tahu . tapi bagi aku dari pandangan seorang lelaki , kalau si kacak lelaki lalu , mesti serba serbinya sempurna . dari penjagaan diri , katil , baju kotor , kasut , seluar dalam , rambut , pokoknya SEMUA .


termasuklah mereka hebat di bahtera bersama isteri .

mari aku nak cerita . rupa lawa tak semestinya katil pun lawa . bilik bersih , almari kemas , seluar dalam bersih . tak semestinya .
aku ada seorang sahabat dulu di asrama . rupanya kacak , kegilaan gadis dari tingkatan 1-5 , jumpa saja dapat biodata satu kotak . hot stuff , ahli sukan sekolah . dipandang hebatt .

masuk biliknya , rahang kau jatuh . bukan sebab kagum , tapi sebab 'nauzubillah macam ni rupanya orang ada peminat ramai' .

ada peminat ramai , kekasih macam pokok krismas , tapi katil tak tahu kemas , macam mana ? tapi itu satu kelemahan , mungkin . kelemahan yang harus diterima oleh pasangan dia :D rupa dah elok , alangkah eloknya kalau tahu kemas katil dan sebagainya . insyallah , semua ibadah pun jadi okey .

si pencari rupa ; rupa bukan segala-galanya . kau menjerit jumpa Nazim Othman , OMGGG DEJAVU DI KINABALU OMGGGGGG HENSEMNYAA , apa kau dapat ? eh jangan salah sangka . tak halang pun  semua nak minat siapa . mungkin itu cara kau melempiaskan endorfin kau . jumpa artis , harus lah histeria . 

bila cakap pasal pasangan , si pencari rupa menekankan rupa NOMBOR SATU . anak nanti nak yang lawa-lawa . apesal ? bakal anak kau dah MMS gambar dia dari dalam perut ke ? Tuhan tentukan macam mana nanti . surah Yusuf dan surah Maryam ada , amalkan . si pencari rupa ; nanti tak malu bawak keluar jalan-jalan ya ?

tapi poket kosong . macam mana ?



---- entri kosong menunggu sahur . K bye .




Monday, August 6, 2012

menulis



menulis tu perlukan mood dan semangat . buku atau penulisan hebat bukan dihasilkan sekelip mata - idea dan imaginasi perlu tinggi :) 

seseorang boleh peroleh biasiswa dengan hanya memberi ucapan :)
seseorang boleh mendapat tepukan gemuruh dengan hanya memberi ucapan :)
seseorang boleh dikagumi dengan hanya menulis buku :)
seseorang boleh menjadi idola dengan hanya menulis buku :)

di sebaliknya adalah seorang yang hebat .

seorang raja memerlukan pengucapan yang menakjubkan untuk rakyatnya , maka beliau memerlukan seseorang .
seorang penulis memerlukan semangat yang jitu , maka beliau memerlukan sesuatu .
seorang penyajak memerlukan mood yang merangsang , maka beliau memerlukan mood dan bukan jus oren :)

- ia bukan hanya tulisan , tetapi karya yang ingin dihargai . 
dan penghargaan itu merupakan satu pujian melalui hati .



Friday, August 3, 2012

motor terbang

*aku dan ayah siap siap mahu ke masjid*


" mak , dak abang tak bangun lagi mak ."  (dengki)

" dia demam . terkejut sebab nampak motor terbang pagi tadi ."

" pffftt ! "


*************************


kisahnya terjadi pagi tadi , mengikut penceritaan mak aku lah .

abang aku dan mak aku pergi hantar akak aku ke tempat kerja. sampai di satu simpang , tiba-tiba mereka ternampak ada motor melayang sebab pembonceng dia hilang control , lalu tercampaklah kedua-dua yang menunggang motor itu . kepala berdarah , dan akibatnya , abang aku yang nampak terus demam terkejut (katanya) . sekarang 3.04 p.m belum bangun lagi . demam terkejut (katanya) eh ulang ulang nampak .


" mak tak demam pun ?"

" mak kuat semangat ."


nampak motor terbang dah demam tak boleh bangun . tu belum benda lain terbang . dahsyat abang aku ni .



Thursday, August 2, 2012

Teman wanita , homoseksual dan crush .

assalamualaikum .

habis blog aku kena godek , renovate padahal takde lah berubah sangat pun . header dengan tambah lagu korea . HAHA ! maaf lah aku suka lagu tu sejak pertama kali dengar dalam running man episod girls generation . Yuri ! Yuri ! *histeria*

baiklah . kembali kepada topik . tajuk yang agak kontroversi untuk dibuat entri - eh mcm pantun pula . entri sebelum ini berkisarkan tentang Aku , Girlfriend dan Cinta :3 aku kupas tentang persediaan sebelum masuk alam bercinta dan bagi nasihat utk mereka yang punya keinginan untuk bercinta *muntah* 

off topic ; awek pun tak ada nak cakap pasal cinta .

awek pertama aku ialah semasa aku tingkatan dua . Nur ehem ehem namanya . dari Terengganu . putih , cantik , tinggi , dan menjadi kegilaan ramai . sebab itu juga aku putus dengannya . aku kalah dengan kemacho-an abang tingkatan 5 yang turut menyimpan perasaan terhadapnya . mula-mula jadi abang angkat , kemudian dengar cerita dah couple . untunglah ! #emo

awek kedua aku ialah semasa aku tingkatan lima . Nur ehem ehem namanya . dari Melaka . putih , tinggi , bertudung litup dan juara tilawah antara dorm . dia pemalu , pendiam dan budak baru masuk sekolah aku . kebetulan aku in charge untuk induct budak baru , so terjatuh hati . blerghh . mula mula utus utus surat . kemudian masing-masing confess . malu tau :')
selepas spm , kami jarang contact , dan aku minta putus . dia deserve untuk tidak diperlakukan sebegitu .

masuk uitm , cabaran baru datang . masuk kolej dikelilingi senior , aku jadi mangsa ! HAHA kelakar bila ingat balik . teringat malam pertama orientasi , ada senior yang datang untuk check 'adik' baru . cuak , gentar , gementar . selamat sebab aku berkurung aje dalam bilik .

ada seorang senior yang selalu menganggu . lelaki lah . dekat library dia ganggu , dekat jambatan dekat kolam itik dia ganggu , dekat lobi bawah kolej sebab nak dapatkan signal wifi kuat dia ganggu , dekat pasar malam dia ganggu . di mana mana jua asal nampak aku , dia mesti gosok gosok kepala aku -..-

aku dapatkan info dari informer . 

"dia tu g*y kuat . tarik budak budak baru yang comel comel , kacau-kacau "

gasak . kisah pulak aku ? selagi aku tak kacau dia , jangan harap dia dapat kacau aku . dan aku mula crush pada seseorang selepas masuk kelas pertama :') cantik orangnya , nama dia Nurul ehem ehem . putihh , comel . hehe tp dia ada pakwe dah .

begitulah sehari-hari . tengok crush dari jauh , sambil diganggu senior tu . pfft ! sampailah aku blah dari uitm . setahun je pun dok situ .

selamat berpuasa ! dah besar ponteng puasa tak malu ? 


Aku , Girlfriend dan Cinta

assalamualaikum .

tajuk novel sangat . HAHA kisah pulak aku ?

haritu mak ada sebut pasal kahwin kat abang aku . tempiasnya siapa ? mestilah lah aku kan ? sah sah aku je yang ada kat situ --"
mak suruh abang kumpul duit lepastu beli rumah , senang lepas kahwin . amboi rumah memang 2 3 kupang je skarang . surat posting pun belum dapat nak beli rumah konon puihh . eh ?

aku sangat sangat sangat sangat sangat suka suasana mcm kat atas . TERSANGAT . so sesiapa nak bawak aku jenjalan , blh lah bawak aku pergi tepi pantai waktu gini :')


erm erm aku ?
aku tak ada girlfriend . boyfriend apatah lagi . tak fikir pun nak bercinta ni , takut tak terjaga anak orang >.< 
senang cerita aku belum ready nak commit pada someone . bagi aku , kalau ada girlfriend tu mesti bawak kahwin . kalau ada girlfriend pastu break , buat apa ? takde jodoh ? puihh ! eh .

sebab tu aku cakap , nak ada girlfriend ni kena betul betul ready dari segi mental dan fizikal . kena ada duit , masa , komitmen , pengorbanan , kesabaran , kefahaman , kejujuran dan lain lain lagi . sebab apa boleh break ? sebab mostly couples ni tak ada masa nak call lah , takde toleransi lah , last last mintak break . tu maknanya mereka belum ready ^^,

senang cerita , cinta ni macam pergi perang :) kalau tak prepare , kojol lah kau .

walaupun ada jugak beberapa percubaan dari orang-orang yang lebih tertarik pada sama jenis terhadap aku , tapi aku tetap menten comel . ok takde kaitan .
sebenarnya menarik tau cerita pasal pengalaman ni . ok dah dpt idea untuk entri seterusnya .

ingat ! cinta itu ibarat pergi berperang ! gituh kan .


Wednesday, August 1, 2012

tabiat sangat buruk .

assalamualaikum dan selamat berpuasa :D

setiap hari aku dok perah otak , nak update blog pasal apa nak update blog pasal apa . so natijahnya ? hambik kau last update aku 1 week ago .

baiklah hari ini nak cerita pasal tabiat buruk aku . tahu tabiat buruk ? 
tabiat buruk ialah tabiat yang tak cantik .

tabiat buruk aku ialah suka menangkap-nangkap gambar semasa memandu . buruk ke tak buruk ? sudahlah buruk , 18SG pulak . kereta manual okeh ! mana nak pegang stereng ? mana nak tukar gear ? mana nak pegang kamera ? jadi , itulah tabiat buruk saya ^^,

kamera tu takdelah yang kamera hitam besar bagak tu . memang aku dengan kamera tu bolos masuk parit . ai pakai kamera fon je >.< maklumlah , tak mampu pakai mahal mahal .


 tabiat buruk #1

  tabiat buruk #2

  tabiat buruk #3

  tabiat buruk #4
*rumah yang sangat idaman ! lawa gilerrrr rumah niiii

 tabiat buruk #5

 tabiat buruk #6


a/n berani nak naik kereta dengan saya tak ? :')



Monday, July 23, 2012

2012 .

situasi 1 .

*bunyi kamera*

ali : kau buat apa tu tngkp gambar makanan ?

abu : u're sooooo 2008 . aku nak tweet lah apa yang aku buka puasa .

ali : pfft !


***************

situasi 2

*bunyi kamera*

ali : haih tangkap gambar sendiri nampak ?

abu : of course lah . get ready for tarawih uols ! kene lah tweet !

ali : pfft !


**************

situasi 3

ali : abu jom jemaah subuh kat surau .

abu : err kau pergi dulu lah .

ali : jomlahh . nanti boleh tweet ! kali ni biar aku tangkap gambar kau dari head to toe . nak ?

abu : pfft !

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan 1433H Kepada Semua Umat Islam Seantero Dunia Dari Aneff Marhfiz dan Keluarga

tajuk tak nak panjang pulakk kann . HAHA kisah pulak aku .

malas nak menceceh pepanjang , aku rasa tajuk je dah straight to the point kan ? so perlu ke tak aku wish lagi ? ke nak biar je tajuk takyah entri ? HAHA k .

saya (dan dan guna saya) minta maaf kepada semua , dan semoga Ramadhan ini lebih bermakna buat saya dan sayang-sayang semua . muah !

eh ada video lah hiks tapi pendek je and buruk kualiti sebab pakai kamera henpon je bukan kamera itam besar tu tapi ok lah sbb takyah setting HAHA and senang nak pegang dan replay dan rekod balik kalau buruk HAHA . (sila baca dalam satu nafas)


kenal tak artis atas ni ? haritu kitorg lepak sekali so aku suruh la dia dedicate video sikit . ehek !


SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK 1433H
ikhlas ;
Aneff Marhfiz


Thursday, July 12, 2012

Sha jatuh cinta dengan Aneff .

Assalamualaikum .

sihatkah kalian ? harap senantiasa sihat -..- baiklah , malas aku nak bermukadimah panjang-panjang . bukan ada orang baca blog ni pun . tu dia cliche . kisah pulak aku :3

tadi semasa aku membelek belek blog , scroll punya scroll , mata aku tertumpu pada satu orang yang tinggalkan nota cinta . gituhh kannnn . aku tak tahu la itu prank ke apa ke . gasaklah ada juga benda aku nak update ! ada blog tapi tak update woi !

tiok lah . Sha jatuh cinta dengan Aneff . ai malu .


soalan utama : blog kau ada ? 



Wednesday, July 11, 2012

Rokok .

Assalamualaikum .

bukan nak cerita pasal apa kandungan rokok ke , rokok hidup ke , bukan . aku ada satu cerita pasal rokok .nak baca silakan , insyaAllah ada iktibar yang tersurat . gitchew !

cerita ini terjadi di suatu petang , nak dekat jam 7 . emak sedang mengendalikan kelas mengaji , ayah duduk santai di tepi sambil merokok , aku ? na na na na nadaaa cintaaaaa . 

sedang asyik menonton nada cinta , aku terdengar perbualan mak dengan anak muridnya . ayah dah berlalu ke dapur nak buat air panas .


********************

anak murid : ustazah , asap rokok busuk ! 


ustazah : memang la busuk ! takkan wangi pulak ? 


anak murid : saya tak boleh bau ! ada racun !


ustazah : kalau ada racun dah lama pakcik kau tu sakit .


anak murid : bapak saya sakit jantung , hisap rokok banyakkkkkkkkkk ustazah .


**********************

aku gelak . point taken :)

Saturday, July 7, 2012

Mengkarung ke Bengkarung ke Cengkarung ?

Assalaualaikum .

Topik panas ! bagi sesiapa yang tidak tahu satu benda dari 3 di atas , sila berambus . sekarang .

baiklah sebenarnya soalan mengkarung ke bengkarung ke cengkarung ke ni sejak aku tingkatan 2 lagi wujud . asal aku jumpa siapa je pun mesti aku tanya . siapa pencetus ? mestilah penolong ketua asrama aku , aneff marhfiz ! LOLOLOL


***************************

di dewan makan .

ali : anep , nanti pinjam buku add math . prep nanti bawak eh .


anep : haa ok ok . ali ?


ali : apa ?


anep : mengkarung ke bengkarung ke cengkarung ?


ali : bengkarung lah . mengkarung tu bukan yang tikar tu ke ?


anep : ??? tu mengkuang la gile .


ali : ohh . eh jgn lupa bawak buku add math .

so sejak haritu , aku yakin yang binatang tu ialah BENGKARUNG .


*************************

majlis makan malam bersama pengetua .

abu : pehhh singkat doe kain cikgu timah .


anep : abu ?


abu : apa ?


anep : mengkarung ke bengkarung ke cengkarung ?


abu : mengkarung lahh . yang macam cicak tu kan ?


anep : oh ? bukan bengkarung ?


abu : mana datang bengkarung . mengkarung lah !


anep : okay okay . rilek ah .


abu : eh lawa pulak si kiah tu . selalu aku tgk tak rupa orang .



so sejak haritu , aku yakin yang binatang tu ialah MENGKARUNG dan kadang-kadang BENGKARUNG -.-


************************

di bilik mandi sementara tunggu turn .

atan : eh nep , esei bi dah siap ?


anep : dah . tadi prep aku buat . asal ?


atan : nanti nak pinjam .


anep : malam kang aku bagi . ermm tan ?


atan : ye ?


anep : mengkarung ke bengkarung ke cengkarung ?


atan : errmm ermm cengkarung kot . tak pasti . kenapa ? kau jumpa ke ?


anep : tak ah . saje tanya .


atan : woi cepat ahh ! nak maghrib ni ! *sambil ketuk pintu bilik air*

so sejak haritu , hati aku berbelah bagi hendak pilih yang mana satu .


**********************

jadi apa pilihan anda ? Wikipedia pun aku rasa dia berbelah bagi sebab tiga-tiga sekaligus dia sebut ! HAHAHA k . yang penting mengkarung ke bengkarung ke cengkarung , bukan sejenis tikar ya .

tadaaaa ni lah mengkarung ! atau dikenali dengan bengkarug . atau cengkarung .



Friday, July 6, 2012

Bontot Kau 2.0

Assalamualaikum dan selamat pagi .

cerita fresh di pagi Jumaat , 16 Syaaban . baru je jadik lebih kurang 5 minit lepas . cerita takdelah hot tapi gasaklah aku nak post jugak sebab aku tak suka blog aku tak ber-update . gituh kan !

mukadimah sikit *sebab nak bagi post ni nampak panjang -..-
baiklah harini Jumaat , so kebiasaannya kalau abang aku ada dia kena hantar akak aku ke tempat kerja sebab nanti nak pakai kereta nak pergi solat Jumaat . abang aku ni sementara nak tunggu surat posting dari hospital , dia keje la dekat kedai serbaneka 24 jam .

nak dijadikan cerita , pagi ni dia baru balik kerja . balik kerja ofkos la mengantuk kan ! bila akak aku nak gi kerja dah , ayah aku pun suruh dia hantar akak aku .


********************

ayah : bang ! gi hantar elly tu . nnt nak pakai kereta .


abang : suruh anep lah . abang ngantuk .


mak : ala balik kang boleh tidur .


abang : jom lah elly . mengantuk pun mengantuk lah .


mak : balik kang boleh tidur laaaa .


abang : takde , abang takut tertidur je bila bawak kereta kang . naik motor pun boleh tertidur , ni kan bawak kereta .


mak : bontot kau .


***************************

Salam Jumaat ! peace .


a/n : lagu agnes monica tajuk Ku Tlah Jatuh Cinta , starting dia boleh buat jejoget eh . tak caya gi dengar kat utube >.<


Wednesday, July 4, 2012

9 Pagi , Sabtu & Ahad . ingat ?


dong ... dong ... dong ... *bunyi loceng besar kat tokong tu*

memang ku tak pernah berterus terang

memang ku tak mempercayai mu

namun sebelum ku berganti rupa

ingin aku menemui mu

ku kan bermandi cahaya bulan

yang cemerlang di malam yang cerah

memang telah lama ku rasakan

ingin menolong yang lemah

tiba tiba keajaiban terjadi

kekuatan muncul di diri

untuk melawan semua kejahatan

kekuatan ku harus digunakan

menegakkan segala kebenaran

ini keajaiban alam

aku mempercayainya

ini keajaiban alamm ! teeettttttt


***********

ingat ? tahu ? ohh btw , ia popular dalam kalangan sesiapa yang lahir tahun 89 , 90 , 91 gitu laa . ehek !

Tuesday, July 3, 2012

Ada sorang budak tu ..

Assalamualaikum .

Aku nak cerita pasal seorang budak laki yang aku kenal . Budak lagi dia tu sebab gigi kapak yang original pun belum tumbuh . Banyak aku kongsi cerita dengan dia . Cool gila aku bff ngan budak kecik . Satu hari tu mak dia keluarkan pernyataan yang secara tak sengaja didengari oleh dia . 

"Mak nak pergi kedai lah jap lagi ."

so bila dia dengar je , eksaited lah kan . yelah kecik kecik , pergi kedai dah macam pergi pavi . ambik je letak kat kaunter pastu mak bayar . syurga dunia . nak nak pulak bila kedai tu ada jual spek mata hitam yang 2 ringgit tu . memang artis lah kan bila keluar dari kedai tu .

dia eksaited , mandi awal ni . sanggup cancel appointment main basikal dengan jiran sebelah . dah siap dah wangi , dia tunggu mak dia siap . tapi mak dia still rilek goyang kaki tengok tv . sambil tunggu , dia pun main lah conteng-conteng  dalam diari ayah dia yang tak pakai .

"Mak kata nak pergi kedai tadi..?"

takde respon . dia terus main conteng-conteng dengan abang dia . dah nak malam dah , tiba-tiba mak dia bersuara .

"Malaslah nak pergi . Dah malam."

dia dengar . hati dia sebak , serius ! dia cakap ngan aku sendiri kot ! nak nangis dah sebab dia dah mandi wangi semua lepas tu tak jadi pergi kedai pulak . aku pun ketawa dengar dia cerita tu . alahai cancel pergi kedai pun nak menangis . nanti dia dah besar , mesti dia ketawa bila aku cerita balik .





*********************************





aku kemas almari buku haritu , terjumpa diari lama ayah yang tak pakai . aku belek-belek , aku jumpa satu note , aku senyum lebar bila baca .

"MAK MUNGKIR JANJI NAK BAWAK ANEP PERGI KEDAI.."

lama aku senyum . aku tahu itu tulisan aku dan cerita di atas adalah cerita aku . indahnya zaman kanak-kanak haishhhhh :')



Thursday, June 28, 2012

Hari Ibu ? bontot kau -.-

Assalamualaikum .

Al kisah , benda ni jadi masa hari ibu . kira-kira sebulan lepas lah -..- aku tak draft pun benda ni , cuma aku rasa baru nak update . gasak !

sebagai mukadimah , aku memang sejak comel-comel dulu panggil mak aku , 'mak' . takde nye ummi ke mama ke mami ke ibu mother mom mek muk atau lain lain lagi . memang 'mak' forever .

nak dijadikan cerita , hari ahad tu aku teman mak aku pergi mydin nak beli ikan . masa tu berdua je takde orang lain . ala beli ikan je pun bukan beli sofa . masa dalam perjalanan menuju ke mydin tu , aku dengan mak biarkan je suara deejay dari corong radio memecah kesunyian antara kami -___-"

masa gigih aku kerah keringat pusing stereng , boleh pulak deejay tu cakap pasal hari ibu . memang jilake lah kan kalau buat sesiapa yang belum wish tu dia kene perli , walaupun dari deejay radio -.-

****************

mak : kau bila nak wish mak hari ibu ?

aku : ..................

mak : kau memang tak ingat apa-apa pasal mak .. 

aku : mak kalau anep tak ingat mak , takde la anep bawak mak beli ikan ni (dalam hati la tapi)

pastu aku teringat Jep Sepah pernah kata dia tak wish hari ibu sebab dia panggil mak dia , 'mak' . bukan ibu . kau tengok pengaruh tv kadang-kadang boleh selamatkan kita dlm certain keadaan .

aku : ala mak .. anep bukan panggil mak , 'ibu' . mcm tak sesuai la wish hari ibu . LOL

mak : bontot kau .

maka kami pun sampai kat mydin .

**********************

" ayah dan ibu - itu lah permulaan kita . dapat melihat bulan dan matahari "



Sunday, June 10, 2012

Surat Khabar Utusan & Laman Web ILuvIslam

Assalamualaikum .

Tajuk catchy sangat ye tak ? kisah pulak aku . baiklah entry kali ini agak impian-jadi-kenyataan jugak sebab dah lama sebenarnya berangan-angan supaya hasil tangan aku dihargai . uhuk ! mesti kau menyampah kan ? yelah baru masuk paper pastu masuk iluvislam nak buat entry . sat lagi masuk tv haa amik kau aku buat press conference !

aku suka gila berkarya tak kisahlah sajak ke , puisi ke , cerpen ke . dan bila aku dah buat , aku simpan dulu dalam laptop ke dalam buku nota ke . bila baca balik , baru fikir kenapa tak share je . eleh yelah kau anep padahal nak orang baca pastu puji kan ! pfft !
eh tak ke bangga bila orang baca lepas tu puji ? anugerah tuhan tak boleh ditolak . HAHA k -.-

cerita dia macam ni . puisi ke hape bende yang aku tulis setahun lepas , aku baca balik . setahun okeh setahun . lepas tu aku baca balik . bila aku baca , aku rasa macam nak share dan website iluvislam menjadi pilihan . yelah , puisi aku tu ke arah kebenaran sikit -..- so memang takkan lah majalah maskulin nak amik .


tadaaa . lompat-lompat aku bila iluvislam bagi email yang depa dah publish . cheq ghumbira naa .

Puisi : Sang Zuhud




tadaaa ! ni pulak dalam paper utusan . aku tak perasan langsung mula-mula sebab ermm ermm , ok abaikan . aku perasan bila bukak email , depa kata dah publish . laghi laa cheq ghumbira !

Cerpen : Isteri atau Ibu ? 
geti klik ? kalau geti klik , klik . kalau nak baca dalam versi BM lah . kalau takmo , takpayah klik .


a/n : kalau kau suka menyanyi , aku suka menulis . kalau kau suka berlakon , aku suka menulis . dan kalau kau suka bercakap , aku pilih untuk suka menulis ;)

a/n 2 : terima kasih kepada surat khabar Utusan dan laman web ILuvIslam :)



Saturday, June 9, 2012

Amaran : Entry Untuk Umur 20 Tahun Ke Atas

Assalamualaikum .

WARNING !

Amaran telah diberi . kalau kau baca jugak lepas tu kau maki aku ke , block aku ke , unfollow ke , banned ke , flagged ke , report ke , baling tong gas ke , aku terima Y_Y maklumlah , aku kan pemalu . ok takde kaitan .

aku bukak dashboard blog , lepas tu aku scroll scroll scroll scroll scroll scroll .. jumpa title yang agak menarik . Tajuknya , LELAKI JAGALAH PENISMU . oleh sebab aku lelaki , so aku pun tergerak lah untuk klik dan baca . tak sangka pulak siap ada gambar T______T

jangan risau . aku ada letak gambar dan memang style aku letak gambar besar-besar okeh . so jangan pertikaikan !

mengikut sumber , ia terjadi sebab jangkitan kuman . macam mana boleh kena jangkitan ? sebab apa ? entah lohong mana dia hulur , sebab tul lah kot kene jangkit . ok , UNTUK LELAKI , lepas tengok je gambar , make sure check ! jangan tak check !

bersedia ?


************


********


****








a/n : credit and thanks to Zarul Shazidee

a/n 2 : niat aku hanya untuk berkongsi . aku gv up tak letak gambar besar-besar sebab macam erm ermmm over .

a/n 3 : LELAKI , dah check ? >.<



Thursday, May 31, 2012

TEMUDUGA .

*warning*
entry ini agak beremosi . jadi , sifat anda untuk memahami sangat dihargai >.<

Assalamualaikum .

aku yakin perkataan TEMUDUGA tu rapat walaupun pada mulanya aku buat jarak . terima kasih kepada Google sebab dah banyak kesalahan tatabahasa yang saya pelajari :')

sebelum saya melangkah lebih jauh , saya ingin membuat satu kenyataan rasmi .

"TIADA APA YANG LEBIH 'MEMBAHAGIAKAN' SELAIN MENDAPAT GILIRAN TERAKHIR DALAM TEMUDUGA DAN DILAYAN DENGAN SERVIS BEGITU 'CEMERLANG' "

exactly the same warna baju dan tali leher dan seluar yg aku pakai masa interview ;)
ai tak snap gambar pun Y_Y penat je kawan aku si Am bawak kamera >.<


total calon - 12 orang . 2 orang saja lelaki -..-

baiklah . aku daftar macam biasa . pergi kaunter , amik borang , check rabun warna , isi borang dan tggu nama dipanggil utk semakan borang . nama aku kat kaunter 5 . dekat kaunter 5 ada dua orang yang jaga . aku cool , aku duduk dan tunggu nama dipanggil .

aku tungggggguuuu je . yang seorang baca majalah . seorang lagi ntah hape bende dia buat . bila aku rasa mcm lama gila aku tunggu , aku pergi kat kaunter .

****************

"ermm maaf Puan .. lepas check mata , nak kena buat apa lagi ya ?" aku tanya lagi sekali walaupun aku tahu aku kena tunggu nama dipanggil . 

"oh dah check mata dah ?"

"dah Puan" 

"nama awak siapa ?"

"Muhammad Aneff ."

"saya belum semak borang awak eh ?"

"belum Puan"

"ok ok . bagi borang awak ."

-___________-

****************

baik punya servis sampai aku rasa nak tonyoh muka dia kat kipas besar yang angin dia kuat gila tu .

for whatever reasons , aku dikatakan TAK LAYAK untuk menghadiri temuduga tu . dan masa tu aku mcm wadefakkkk kalau aku tak layak apehal aku dapat panggilan ?? macam mana yang tukang tapis tapis application tu buat kerja ? dah lah aku gerak lepas Subuh nak datang situ ! 

aku boleh masuk bilik untuk ditemuduga , tapi 'pekerja cemerlang' tadi tulis note kat bawah borang kata - calon ini tidak layak . ALAHAI MACAM KAU PULAK YANG BUAT KEPUTUSAN KAN ?! DAH LAH TAK ALERT DENGAN CALON TEMUDUGA ! tudung tak matching dengan baju !

disebabkan aku calon last , so aku melangok je . texting dengan member , mengadu pasal benda yang jadik .  dah lah pakai kemeja , pakai tali leher , pakai kasut . BERPELUH MACAM KUDA LUMBA OKEHH ! seksi tawww >.<

kan aku kata 2 je lelaki kan . last dengan second last , dedua lelaki . naissssss . so bila lelaki sebelum aku masuk bilik , aku dah mula dup dap . cuak gilos ! tiba-tiba , lelaki tu keluar balik . ????? aku pun pelik lah tapi aku maintain buat muka comel . belum sempat aku tanya , dia ketuk lepas tu masuk balik . tang tu baru aku faham :p

sampai turn aku . DUP DAP DUP DAP JANTUNG AKU BERDETAK DENGAN LEBIH KENCANG ! 

1 - aku ketuk pintu sekuat mungkin sebab taknak kena keluar balik :p

2 - aku bagi salam sekuat mungkin jugak . JAUH GILE PINTU MASUK DGN TEMPAT DIA DUDUK ! 7 KILOMETER !

3 - aku greet , kat sini dah slack -..-


****************

"awak tak ada apa-apa nak cakap ke?"

"err err selamat tengahari Tuan .."

"awak siapa ? saya tak kenal awak . awak datang ni nak apa ?"

naissss . psycho gila interviewer tu .

"nama saya Muhammad Aneff dan saya dari Ayer keroh , Melaka . datang sini menghadiri temuduga untuk bla bla bla"

"ok silakan duduk Aneff"

"terima kasih Tuan"

"ok tell us about yourself"

"bla bla bla"

***************

4 - kami argue pasal pointer .

5 - kenapa aku pilih bidang tu .

6 - dia tanya ic mak ayah aku -_______-

7 - 30 saat untuk aku wrap things up .

8 - settle .


a/n - dua benda je yang penting masa interview . suara kena kuat dan cuba impress/yakinkan kebolehan kau ;)



Wednesday, May 16, 2012

Meroyan

Assalamualaikum .

Pernah meroyan ? Pernah tengok orang meroyan ? Yang meroyan mati laki ke mati anak tu lain cite .. yang aku maksudkan ni , meroyan sebab boipren gelpren . pernah ?

ok fine kalau nak meroyan takat menangis boleh . memang tak ada masalah bagi aku . tapi kalau tiap malam kau meroyan tengok gambar dia kau meroyan, makan meroyan , mandi meroyan , tengok tv meroyan , berak meroyan , semua benda kau buat kau meroyan . mak kau pun aku rasa nak humban kau dalam parit , tahu ?

sudah tu kat facebook meroyan , twitter meroyan , blog meroyan . kalah orang yang mati bini !

ehsan Google Images


aku mengaku semua orang pernah mengalami kehilangan . tapi meroyan disebabkan kehilangan kekasih ?? as in breaking up . ADA JODOH TAK KE MANA . OKAY ? 

kau meroyan macam mana sekalipun , kalau dah dia taknak kat kau .. tak boleh buat apa dah . sapa suruh tak jaga betul-betul . HAHA k -__-

pokok pangkalnya .. kebahagiaan tu datang dari ketenangan :) doa banyak-banyak ya ! :D

hence , i made this video . kbai !



a/n : ingat , ada jodoh tak ke mana . akan bersatu jua akhirnya :)