Monday, September 12, 2011

SMK , SMKA , SBP , MRSM

hai .

so i'm writing this post with a glass of soda which tastes like laici =.= i don't know whether the glass or the soda itself . *sigh

siapa sekolah SMK ? SMKA ? SBP ? MRSM ?
AM sekolah MCKK je . ok tipu . AM form 1-5 sekolah biasa je . boleh laaa consider as sekolah sukan . boleh laaaaaaa .
okay AM nk cakap pasal surrounding bila kau , kau ngan kau belajar kat 4 jenis sekolah ni .

SMK
tak dinafikan kalau kau sekolah kat SMK , brotherhood and sisterhood mmg sgt outstanding . kalau seorang tak buat homework , like everyone dalam kelas tu akan backup kau sebackup backup nya . geti ? and the bond between u guys akan lebih rapat if kau stay asrama . betul tak apa yg AM tulis ni ?
and the popular guys and girls seharusnya yang main sports . kan ? kan ? yang nerd , geek , pakai spec tebal , popular jugak . tapi popular masa amik anugerah kat perhimpunan jela .



SMKA
tahu tak apa tambahan A kat belakang tu ? A stand for Agama . wuuuu . for sure laa kan students SMKA ni tudung labuh , pakai songkok , jalan kepit , geti mengaji -.-
AM pernah roommate ngan sorang student SMKA ni masa menjalani kursus kepimpinan pengawa . haaa kau hado ? nk tahu apa dia kata ? dia kata , setiap kali assembly , WAJIB pakai songkok . wajib okay . bukan sunat waima harus .



SBP
haaaa SBP ni lain sikit . kalau kau tengok , kelas kelas kat SMK , lawa lawa , cantik cantik , masuk kelas bukak kasut . tapi kalau kat SBP ni , atas meja tu , seboleh2nya , semua buku dia nk letak . serius ! sah sah laa kan . dah nama pun asrama penuh . and at this type of school , the popular guys and girls seharusnya yang masuk pertandingan2 berkaitan akademik , tiap kali exam dpt 20A , 30A , buat add math mcm tiup angin je . haaa mereka ni laa yg famous .



MRSM
maktab . rendah . sains . mara . mereka tak pakai baju sekolah mcm kita . seluar diorg kadang2 hitam , kuning =..= baju pun kuning , biru . ntah ntah . tak tahu .
and mereka ni duduk dalam homeroom , which is duduk sama form . kalau tingkatan 1 , tingkatan 1 ajeee . kalau lesbo , sume lesbo ajeee . ok gurau .
kawan AM ckp , mereka ni tak boeh bercampur dgn senior mahupun junior . and diorg punya cara belajar tu is like , kene push habis2 . MRSM kannnnnnn .


p/s - belajar sekolah pondok pon boleh berjaya :D

18 comments:

Eazy Izzuddin said...

oh ku SMK...
hik2

cik najihah said...

dok mrsm sangat2 bes..
yang baju tu ade 3 kaler rasmi je..kuning ngan biru..
tapi bab yang kene push tu x betul pun.. xde la push mane tapi sistem yang bes
tapi ane2 pon act same je

fatin syahirah :) said...

ehemmm, budak mrsm terasa ni. wakakaka. haha, budak mrsm, yang femes and hot hot semestinya geng geng BWP ( badan wakil pelajar ) haha, haruslah femes kan ? nak jadi bwp pun ada pilihanraya bagai. haha

Umie Artoqiemie said...

paling best mesti kat MRSM an? :DD

kaizen said...

blaja la kat mane pon selagi ade agama nescaya dia akan berjaya dunia & akhirat

Zamri A. said...

setuju ngan apa yg diorg ckp. belajar kat mana2 pun x kesah sbb yg penting is usaha. I skolah kampung harian biasa jer, form 1-5. tp bleh gak pi blajar kat top 10 world's uni!
n'way, cantik new layout! suke..! =)

Ety said...

Ety dulu SBP kat Johor Bahru.
sejujurnya Ety cakap, Ety lucky la masuk SBP. sbb kalau nak harap, Ety sendri nak study. mmg tak jalan. kat sekolah, bila sah duduk asrama tuh, kawan2 ada untuk push kita study sama2.

tapi tu la, walau apa pun, mana2 kita belajar sekali pun, sama je. yang penting, niat tu ikhlas nak belajar
smua ada peluang untuk berjaya :)

Nida said...

Salam..

Memang sangat2 bersetuju bila AM kata bila di MRSM junior dengan senior tak boleh bercampur. Berani ler kalau bagi salam kat senior lelaki, balik asrama pasti teruk kena bambu dengan senior perempuan, kadang2 senior lekaki bagi salam atau senyum kat junior pun tak boleh, padahal bukan salah junior tu.

Sebenarnya belajar mana-mana sama je... niat untuk belajar, bila masuk je kawasan sekolah nawaitu ialah untuk belajar, mencari ilmu baru yang bermenafaat tak kiralah sama ada ilmu akademik ke, sukan ke, ilmu memasak ke.. tapi laaaa ni ramai sangat yang cari ilmu perkahwinan dan jodoh...hehe (pengalaman akak sebagai guru ler)

Ibtisam Najmi said...

saya budak SMKA, juga pernah belajar di SBP.pasal budak SMKA tu, actually bukan wajib utk perhimpunan sahaja.its part of muslims' uniform.everyday, every second during classes mmg kena pakai.
SBP pulak, meja kami takdela penuh dgn buku pun,,sometimes we just hold our notebook and have our discussions based on the notes we've jotted down.

aneff.marhfiz said...

@cik najihah
err 2 ke 3 ehh ? :p
yeke .. sistem yg best tu laa agak2nya yang buat pelajar2 dia cemerlang kan :D

aneff.marhfiz said...

@kaizen
yes ! sangat setuju ! belajar mana2 pun sama ;)

aneff.marhfiz said...

@Zamri A.
top 10 world's uni ! :O
wow ! now im wondering which one ! tell me Mr Z ! :D

aneff.marhfiz said...

@Ety
hehe kenapa x belajar pulak ? :p
actually semua pun bergantung pada diri sendiri . kalau nk belajar , kat mana2 pun boleh berjaya kan ! hehe

aneff.marhfiz said...

@Nida
Salam ^^,

ermm .. tu laa bila kawan cerita sampai x boleh bertegur each other , i was like , betul ke ??? huhu .. tekujat jugak dengar ..

lagi skali AM setuju , belajar kat mana2 sama je . hiks :p

aneff.marhfiz said...

@Ibtisam Najmi
yeke .. ermm tapi tulaa , ade je budak2 yg langgar rules kan ? huhu .. basically , i wrote all of these based on my friend's story . so , i do apologize kalau ada salah bicara ya ^^,

Zamri A. said...

@aneff.marhfiz
Uni biasa2 jer. Imperial College & Uni College London. Semua kat UK. =)

Ibtisam Najmi said...

@aneff.marhfiz
ya,,mmg slalu ada je yang break d rules.. tp blaja mana2 pun sama :)

Anonymous said...

Sya plaja smka.. hihihi..