Tuesday, September 20, 2011

Hukum Download Movie/MP3


haaa suspen tak suspen tak ? AM jumpa status dia ni kat FB tapi esoknye bila AM nk tiok lagi skali . eh ? hilang dah ? takut letew . sbb mmg ramai yg komen malam tu . termasuk AM . motip dia buang ? hanya anak bini dia saja tahu .

Am google pasal hukum download ni , ada satu tu cakap :

"movie tu sendiri hukum dia dah out , kalau beli subahat . kalau curi , tak subahat ."

AM sendiri masih kurang ilmu pasal benda hukum hakam ni , so i just type this entry to actually point out my perspective saje . ok ? sebab AM pun kadang kadang ade je download movie ngan MP3 . *batuk kecil kecilan*

pada AM , download mendownload sebenarnya hak individu itu sendiri . kalaupun berdosa , kenapa filem atau lagu tu diupload UNTUK para pengguna download ? shall i say , orang yang upload tu sengaja nak buat weols weols yg download ni berdosa ? gitu ye senah ? *kidding
sebaliknya , kalau movie tu diupload dan perlu dibayar oleh pengguna , contoh :

A : beb , aku dapat movie terboikkkk !

B : movie apa yg terboikkkk tu ?

A : *bisik bisik*

B : eh ? tapi bukan kene bayar keee ?

A : alaa , apa guna aku belajar medic kalau tak pandai hack !

B : ohhh , kire nye kau dpt tanpa bayar laaa eh ?

A : pandai pun . muahh sikit .


see ? see ? kalau dia tak bayar , padehal bende tu perlu dibayar , itu baru DOSA dik non oi . so , itu je pendapat AM . kbai .
eh jap . siapa siapa yg boleh beri pandangan , sila lah tinggalkan komen :)

3 comments:

♛ Dea ♛ said...

sy pon suke gak donlod mendonlod neh... org dh bagi free, amik je la.. hoho

Eazy Izzuddin said...

ade je kan download tuu...
:P

remot said...

haha memang lawak ! tapi aku sokong ayat Amirul Azhar tue ! hewhewhew ;p