Monday, August 1, 2011

Ramadhan Di Perantauan :)

Assalamualaikum ^^,

Sedar tak sedar dah masuk bulan puasa kan ? kejap je rasa , Al-Fatihah kepada Aleesya Farhana #tetiba
okay entry kali ni AM nak cite pasal Ramadhan Di Perantauan . haa jangan terkejut pulak ya . AM pernah menginap di sebuah tempat yang boleh laaa dikalsijadi .. eh ? klasifiki kan ? klafisikasi ? eh ? what is that word ? KLASIFIKASI ? is that right ? ah whatever . boleh laaa di-susah-nak-eja-kan sebagai perantauan :)


pernah tak korang bukak puasa sorang-sorang ? dalam rumah yang agak menyeramkan ? bukak puasa dengan nasik goreng je ? pekan jauh sesudah krismas baru sampai ? tiada kemudahan kenderaan ?

all those are just a bunch of BS ! haaa gituuu kan !



okay laa .. sebenarnya takdela teruk mana pun keadaan masa kat perantauan tu . ada sekali tu AM bukak puasa dengan nasik goreng je . masak sendiri guna rencah maggie penambah perisa tu tau ! air bancuh sendiri . air anggur ke oren ntah masa tu .
housemate AM awal-awal dah keluar dengan pasangan masing-masing . AM je takde pasangan , kalau tak mesti buka puasa makan chopstick . eh ? chicken chop ..

itu satu . lagi satu kira mcm advance sikit laa . bukak makan nasik ayam ngan air strawberi F&N tu . itu pun seawal EMPAT PETANG , housemate AM tumpangkan AM pegi beli nasik ayam kat bazaar . 4 petang  =.= so 3 jam sebelum buka tu AM melangok jela depan nasik ayam tu .

all i want to say is ; tak kira laa bukak puasa dengan nasik goreng perencah maggie ke , chopstick ke , ape ke .. yang penting ... ada :) well , something is better than nothing kann ..

lagi satu , perantauan yang AM maksudkn tu takdelah perantauan mana pun .. Dungun , Terengganu je . 9 jam perjalanan dari Melaka okay ! keras pungkok ! semua tu memang pengalaman yang sangat berharga buat diri AM .
selama AM kat sana , AM SEKALI PUN TAK PERNAH MAKAN KEROPOK LEKOR ORIGINAL TERENGGANU . T_T


p/s - rindu bila balik naik bas , dengar lagu Raya ~ syahduuuu ~

19 comments:

Nur Areefah said...

wah.., kira okay laa berbuka macam tu. ramadan, time untuk kita bersedehana :)

salam ramadan ^_^

latest entry : tak pelik dah kalau lelaki cakap "kena ganti puasa"

aima mazlan said...

pnh la merasa di perantauan.
walaupun xjauh mne pun..
3jam je perjalanan ke rumah..
tp tetapla mrasa puasa tnpa parent..
hihih... KL-Perak-KL]
memang 'jauh' kan?
:)

Abang Stalker said...

aik,skrg ni da x ke?haha..


klu keras pungkoq x pyh la g jauh2 am.hahah..;D ada awek best tp kita lelaki la kne payung dia berbuka.mahu?

nadhirah love's said...

peminat kucing la niii haha

Suhazli said...

what??hahaha..gelak seyh!

ingatkan oversea sana..ganu je kot!hahaha..terbaik la..

salam ramadhan!! :)

Eazy Izzuddin said...

tak pernah makan keropok lekor original?
eazy selalu je.. xD
berbuka asalkan dapat makan isi perut syukur alhamdulillah...
xD

aneff.marhfiz said...

@Nur Areefah
hehe saje je nak berkongsi pengalaman :)

aneff.marhfiz said...

@aima mazlan
HAHA boleh laa tu .. asalkan ada pengalaman kan ? :p

aneff.marhfiz said...

@Abang Stalker
skarang tak lagi .skarang sama tempat ngan adik abang tu ;)
alaa kalau bayar sendiri2 boleh ? :p

aneff.marhfiz said...

@nadhirah love's
err .. ya !

aneff.marhfiz said...

@Suhazli
:p boleh consider as perantauan tak ? hehe ..

aneff.marhfiz said...

@Eazy Izzuddin
yeke selalu ? :O dapat kat mana ?

@taufiqhelios said...

saya la selalu buka posa semsorang -_-

SyazwanSarawak said...

tadi pun buka pose sesorang =__=
sebab lambat join member

lieynanilaz said...

ingat perantauan kat obersi..hikhik..saya pun kat perantauan..x sabar nak balik raya..ngee..

syazu said...

bakal student terangganu gak..blogger mlake..tersame lak kan..

fatin syahirah :) said...

haha. terbalik. aku duk terengganu belajar melaka. muahaa. tapi 2 tahun je lah. hehe.

first day puasa tahun ni aku tertido. berbuka pukul 8 =.=' macam hape jek. roomate aku pun tertido sekali. sadis betol

Farahin Ahmad said...

berpuasa di perantauan jugak la aku taun lepas dan taun sebelum nyer.tahun ni la baru full kat rumah..heee
Selamat berpuasa la yek.

nini.wani.kak said...

perantauan nya AM................................................................................................................................................