Sunday, August 28, 2011

Salam Aidilfitri dari Aneff Marhfiz dan anak-anak .


saya ,
MUHAMMAD ANEFF @ ANEFF MARHFIZ

ingin mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
kepad semua pembaca blog AM dari seantero dunia ! -.-

maafkan AM andai kata ada
tersalah kata
terlanjur bicara
terpakai
termakan
terminum

MOHON AMPUN DARI HOJONG RAMBUT
SAMPAI HOJONG KAKI 
( ^_^ )

semoga kalian berbahagia di pagi Syawal yang indah !
yea dah Raya !
dapat duit raya boleh beli BlackBerry Torch ! :O

Sunday, August 21, 2011

Buluh Perindu

hai .

okay sementara AM dok tengok peserta-peserta yang join contest AM tu , apa lah salah kalau AM update satu dua entri ye tak ?
AM nak update pasal Buluh Perindu . kau tahu tak Buluh Perindu ? tahu ? Meriam Buluh tahu ?

kan biasa kalau orang-orang yang suara sedap meletup lunak merdu mcm Selindion tu kan , biasa tak dengar orang cakap

"waaa suara dia merdu laaa , macam buluh perindu ... "

haaa pernah kan ? ah kau tak payah lah nak tipu cakap tak pernah dengar lak .
kalau kau pernah dengar , tahu tak apa tu buluh perindu ? pernah lihat ? rasa ? sentuh ? jilat ?

baiklah , Buluh Perindu ini acap kali dikaitkan dengan suara merdu , inginkan cinta cara halus dan sebagainya . Buluh Perindu banyak dijual di pasar terutama di waktu pagi kerana kadar suhu dan kelembapan pada waktu pagi mampu meransang kualiti Buluh Perindu itu . okay tipu saje .

yang ni serius .
Buluh Perindu boleh didapati dari sarang burung Elang dan biasanya hanya ada 5 ke 8 batang Buluh Perindu saja dalam setiap sarang . cepat cepat sementara stok masih ada ya .

okay AM nak letak gamba Burung Elang , tapi konfius sbb AM google image Burung Elang , tp keluar semua gambar Burung Helang -.-
someone , betul ke apa yang AM pelajari selama ni ? Helang atau Elang ? =..=

tadaaa ~ burung elang -.-





seterusnya ialah gambar Buluh Perindu yang seram .



mesti kau cakap :
"oooo macam ni rupanya buluh perindu"
tak payah nak tipu laaa kalau kau tak cakap .. 
bulu ketiak sama hitam hokay ! -.-

so , setakat ini saja entri pasal buluh perindu . klik SINI , SINI dan SINI untuk info lebih lanjut , terperinci , jelas lagi terperinci . eh ?

p/s - is it Buluh or Bulu ? kalau Buluh , mana datang Buluh kat sarang burung lak =..=
pp/s - kawan AM pernah cakap , kalau nak guna Buluh Perindu ni , selit je kat gigi . nanti suara jadi sedap . lagi satu , Buluh Perindu ni akan menggelitis (bergerak secara gedik) bila basah sahaja !

Wednesday, August 3, 2011

takut lipas itu normal .

sedar tak sedar esok dah raya dah hari ketiga kita puasa kan Senah ? so , untuk hari ketiga puasa ni AM nak buat satu entry extravaganza pasal satu binatang yang geli , penyek dan laju -.-

sedapnye bau mak masak #tetiba

okay back to the topic . takut lipas tu normal betul tak betul ? AM akui yang AM takut lipas ! ada masalah ? and can u imagine i was like doraemon-nampak-tikus bila AM nampak lipas . tak macho ? ahh ada aku kisah . lebih baik kau kisah macam mana binatang tu boleh muncul . sebab tempat kau tak bersih ! #emosyenel

ahh AM dah start menggelitis dah terbayang bende kecik tu . maigaddd dengan sungut dia . eh ? sesungut ? apa nama yang depan hidung dia tu ? okay dengan misai dia yg panjang pastu gerak-gerak . oh Tuhanku !! and one more , dia boleh turbang !

AM tiok kawan AM bila dia tolong shuhhh (halau) bende tu . jangan harap laa AM nak shuhhh . macam mana laa dia buleh amik misai lipas tu , dengan binatang tu gerak gerak . maigadddd ! gedik ? ahh ada aku kisah .




kau ingat aku nak post gambar lipas betul ? jangan harap .
kenapa aku rasa lipas atas ni mcm ninja turtle eh ? =..=


BENDA INI MENGIGIT . sakit tau tak ! (walaupun tak pernah kena ) tapi bila kawan AM dengan konfiden dan gigihnya cerita yang dia pernah kene gigit lipas , secara manual-nye AM dapat rasakan kesakitannya jua !

kalau lipas ni memudaratkan awak , awak dan awak .. so , dibolehkan untuk membunuh beliau dengan cara tidak menyeksa :)
macam tu jugak dengan sembelih , gunakan pisau yang tajam ya anak-anak .

jangan laa kau amik sesungut dia pastu ikat kat depan kipas pastu biar dia terbang-terbang . euwww




Monday, August 1, 2011

Ramadhan Di Perantauan :)

Assalamualaikum ^^,

Sedar tak sedar dah masuk bulan puasa kan ? kejap je rasa , Al-Fatihah kepada Aleesya Farhana #tetiba
okay entry kali ni AM nak cite pasal Ramadhan Di Perantauan . haa jangan terkejut pulak ya . AM pernah menginap di sebuah tempat yang boleh laaa dikalsijadi .. eh ? klasifiki kan ? klafisikasi ? eh ? what is that word ? KLASIFIKASI ? is that right ? ah whatever . boleh laaa di-susah-nak-eja-kan sebagai perantauan :)


pernah tak korang bukak puasa sorang-sorang ? dalam rumah yang agak menyeramkan ? bukak puasa dengan nasik goreng je ? pekan jauh sesudah krismas baru sampai ? tiada kemudahan kenderaan ?

all those are just a bunch of BS ! haaa gituuu kan !



okay laa .. sebenarnya takdela teruk mana pun keadaan masa kat perantauan tu . ada sekali tu AM bukak puasa dengan nasik goreng je . masak sendiri guna rencah maggie penambah perisa tu tau ! air bancuh sendiri . air anggur ke oren ntah masa tu .
housemate AM awal-awal dah keluar dengan pasangan masing-masing . AM je takde pasangan , kalau tak mesti buka puasa makan chopstick . eh ? chicken chop ..

itu satu . lagi satu kira mcm advance sikit laa . bukak makan nasik ayam ngan air strawberi F&N tu . itu pun seawal EMPAT PETANG , housemate AM tumpangkan AM pegi beli nasik ayam kat bazaar . 4 petang  =.= so 3 jam sebelum buka tu AM melangok jela depan nasik ayam tu .

all i want to say is ; tak kira laa bukak puasa dengan nasik goreng perencah maggie ke , chopstick ke , ape ke .. yang penting ... ada :) well , something is better than nothing kann ..

lagi satu , perantauan yang AM maksudkn tu takdelah perantauan mana pun .. Dungun , Terengganu je . 9 jam perjalanan dari Melaka okay ! keras pungkok ! semua tu memang pengalaman yang sangat berharga buat diri AM .
selama AM kat sana , AM SEKALI PUN TAK PERNAH MAKAN KEROPOK LEKOR ORIGINAL TERENGGANU . T_T


p/s - rindu bila balik naik bas , dengar lagu Raya ~ syahduuuu ~